Uoči utakmice s Engleskom mjenjačnice povećale prodajni tečaj funte

IAKO više nema toliko preprodavača deviza, još uvijek se nađe netko tko zna kako iskoristiti priliku i dobro zaraditi na klijentu. Neke zagrebačke mjenjačnice prodaju određene strane valute i po 10 puta višem tečaju od onoga koji imaju ugovorne banke s kojima posluju.

Kao opravdanje takvog postupka navode manjak pojedinih valuta potaknutog odlaskom velikog broja navijača u Englesku. "Do nestašice funta, kojih posljednjih dana nema čak ni u Zagrebačkoj banci, došlo je zbog odlaska velikog broja hrvatskih građana u London na sutrašnju utakmicu Engleska - Hrvatska. Nestašica ima utjecaja na prodajni tečaj.", kazao je za Business.hr Milan Golubić, vlasnik jedne od mjenjačnica.

Filozofija mjenjačnica je inače takva da preuzimaju tečaj od banke koji se korigira za maržu, jedan dio marže određuje banka, a drugi sama mjenjačnica, što dovodi do razlike i od 10 posto. Naravno, ovakve otkupne cijene su zakonite jer se ispunjavaju osnovni zahtjevi kao što su isticanje tečaja da ga klijent može vidjeti te potvrda o kupnji.

Deana Rebernik iz ureda za odnose s javnošću HNB-a kazala je kako u Republici Hrvatskoj posluje više od 1200 ovlaštenih mjenjačnica te klijenti imaju uvijek mogućnost odabrati banku ili mjenjačnicu gdje žele prodati ili kupiti stranu gotovinu, prenosi Business.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara