Upitna Zvijezdina proizvodnja biodizela

JEDNA od perjanica Agrokora, Zvijezda, čija je dionica u svibnju napravila "veliki bum" nakon što je u prijedlogu Uprave Glavnoj skupštini dioničara osvanula dopuna djelatnosti s "proizvodnjom, prometom i korištenjem opasnih kemikalija", što je odmah asociralo na preorijentaciju tvrtke u proizvodnju biodizela, ali zbog korekcije i slabijeg devetomjesečnog izvješća, ove nade polako padaju u zaborav.

Dobit u devet mjeseci porasla je za svega 5,1 posto unatoč prošlogodišnjim i ovogodišnjim ulaganjima u proizvodnju. Zvijezda pripada grupi kontroliranih dionica jer zbrojeni vlasnički udjel Agrokora, HFP-a i Investco vrijednosnica doseže gotovo 85 posto, ali prilično visoka cijena dionice smanjuje mogućnost ulaska manje iskusnih ulagača.

To je garancija za stabilnost dionice dok prisutnost fondova također pozitivno utječe na cijenu i jamči dugoročnu isplativost. Najjači "steroid" ove dionice je, svakako, prisutnost Agrokora koji osigurava svojim tvrtkama sigurnu budućnost. Čvrste temelje Zvijezde potvrđuje i sam Todorić koji je nedavno izjavio kako poslovanje Zvijezde i Dijamanta, u europskom kontekstu, spada među pet najvećih u Europi.

Garancija smanjenih troškova trebalo bi biti korištenje jeftinijih srbijanskih sirovina, ali nužan preduvjet za daljnji razvoj je micanje negativne slike godišnjeg poslovanja. Iako Zvijezda sa svojim pogonima i Sojarom Zadar ima dobre uvjete za proizvodnju biodizela, mediji polagano već bacaju sumnju u ostvarenje tog projekta.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara