Uporni Dodik i dalje Hrvatsku proziva za etničko čišćenje

MILORAD DODIK, premijer Republike Srpske, još jednom je optužio Hrvatsku da je provela etničko čišćenje na svom teritoriju, ovoga puta u razgovoru za banjalučki tjednik Reporter. Hrvatskom predsjedniku Mesiću je poručio da nema moralno pravo govoriti o stanju u RS, a za aktualnu vlast u Hrvatskoj je rekao kako stvara iluziju kako je to "jedna egzotična zemlja u kojoj se nije ništa događalo.

"'Stipe Mesić nema moralno pravo držati nekom prodike u Republici Srpskoj i to nećemo prihvatiti. I dalje stojim iza onoga što sam rekao da Hrvatska na svom europskom putu mora riješiti pitanje progona 250 tisuća i više Srba, mora riješiti pitanje vraćanja stanova protjeranim Srbima i riješiti mnoga druga pitanja", rekao je Dodik.

Prvi puta je ovakvu optužbu Dodik izrekao u Zagrebu, na zasjedanju Srpskog narodnog vijeća, a sada optužuje hrvatske medije da su ga krivo interpretirali i opovrgava da je Srbima iz Hrvatske ponudio da se presele u RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam rekao da ne moraju priznati Hrvatsku kao zemlju, no vrlo jasno sam poručio da je RS spremna pomoći im u svim njihovim naporima i legitimnim pravima sukladno Ustavu i zakonima hrvatske države", kaže sada Dodik.

Dodik kaže da onaj tko želi normalizaciju odnosa sa Srbijom i Republikom Srpskom mora na dnevni red postaviti pitanje Srba u Hrvatskoj "kao što je to slučaj s pitanjem Hrvata koji su odavde otišli pod etičkim progonom".

D.M.
Foto: V.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara