Upravni odbor za provedbu mira traži preustroj policije

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) koji je zasjedao u Bruxellesu zatražio je u četvrtak od bosanskohercegovačkih vlasti hitan preustroj policije u toj zemlji kao i preustroj njezina obrambenog sustava što uključuje i ukidanje entitetskih ministarstava obrane najkasnije do kraja ove godine.

U sažetku zaključaka sa sjednice Upravnog odbora PIC-a koje je objavio Ured Visokog predstavnika za BiH u Sarajevu (OHR) navedeno je da BiH ne može dobiti zeleno svjetlo za naredni značajni korak u procesu stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji sve dok se dužnosnici u toj zemlji ne usuglase oko modela ustroja policije sukladno kriterijima koje je utvrdila Europska komisija.

O reformi policije u BiH raspravlja se već više od pola godine a temeljnu zapreku objedinjavanja trinaest različitih policijskih agencija predstavlja odbijanje vlasti Republike Srpske da prihvate prijenos policijskih ovlasti s entitetske na državnu razinu.

Zaključci Upravnog odbora PIC-a stoga su prije svega upozorenje vlastima u Banjoj Luci da njihovo stajalište onemogućava početak pregovora BiH s Europskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju.

Upravni odbor PIC-a kritizirao je vlasti bosanskih Srba i zbog njihova odbijanja da se suglase s ukidanjem ministarstava obrane i vojnih stožera na razini Republike Srpske i Federacije BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravni odbor još je jednom naglasio da je ukidanje entitetskih ministarstava obrane do kraja 2005. godine uvjet utvrđen odlukom Visokog predstavnika... kako bi se riješio problem sustavnih slabosti u sigurnosnim strukturama BiH", stoji u zaključcima.

Vlasti Republike Srpske pohvaljene su zbog činjenice da se sve veći broj optuženih za ratne zločine predaje Haškom tribunalu no istodobno je istaknuto da suradnja s ovim sudom mora biti "potpuna što uključuje neodložno izvođenje Karadžića i Mladića pred lice pravde".

Put ka Europskoj uniji i NATO-u, o čemu ovisi budućnost BiH, prolazi kroz Den Haag, upozorenje je Upravnog odbora PIC-a vlastima Republike Srpske.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara