Upute i obrasci za podnošenje ustavnih tužbi na web stranici Ustavnog suda

NA INTERNET stranicama Ustavnog suda sutra će biti objavljen elektronički priručnik koji bi trebao pomoći građanima kod podnošenja ustavnih tužbi, priopćeno je danas s tog suda.

Priručnik je za sada objavljen u PDF formatu, a od sutra će biti dostupan i u web-internetskom obliku.

Priručnik na 76 stranica nudi upute građanima kako podići ustavnu tužbu, odnosno kako pravilno popuniti obrasce ustavnih tužbi koji su također objavljeni. Građani će te obrasce od sutra moći besplatno "skinuti" sa stranice www.usud.hr, u poglavlju pod nazivom Praksa Ustavnog suda.

Osim detaljnih uputa za ispunjavanje obrazaca, priručnik daje odgovore na brojna konkretna pitanja na koja građani mogu naići prilikom podnošenja ustavne tužbe, a pojedinačno su nabrojeni i akti za koje Ustavni sud nije nadležan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izradu priručnika, koji je dio projekta "Širenje spoznaja o Ustavnom sudu RH u javnosti", financiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške posredstvom Misije OESS-a u Hrvatskoj.

Na Ustavnom sudu ističu da tim projektom slijede praksu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i mnogih europskih ustavnih sudova u približavanju i upoznavanju građana s pravnim sredstvima koja im stoje na raspolaganju u zaštiti njihovih ljudskih i temeljnih sloboda.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara