Uragan Dean dosegnuo petu kategoriju

Uragan Dean dosegnuo petu kategoriju

URAGAN Dean, koji je odnio najmanje 12 života dok je prelazio preko Kariba, dosegnuo je zbog svoje jačine, kako se i predviđalo, kategoriju pet, koja bi mogla rezultirati katastrofalnim posljedicama.

Kategorija pet najviša je prema ljestvici Saffir-Simpson, a uragani takve kategorije mogu izazvati odnošenje krovova, izvlačenje drveća iz korijena, pa čak i rušenje zgrada.

Očekuje sa da bi Dean Yucatanu, Belizeu, Guatemali i Hondurasu mogao donijeti obilne padaline koje bi ulice mogle preplaviti vodom visine od 12 do 25 centimetara, dok se u nekim područjima predviđaju i poplave visine i do 50 centimetara, koje za stanovništvo mogu predstavljati životnu prijetnju budući da mogu izazvati odrone zemlje i nanose mulja.

U dijelovima Belizea proglašen je policijski sat jučer navečer, a stanovništvo koje živi na nižim nadmorskim visinama, dolinama i u blizini obale, evakuirano je na sigurnija mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meksički predsjednik Felipe Calderon, koji je trenutno u Kanadi u posjetu američkom predsjedniku Georgeu Bushu i kanadskom premijeru Stephenu Harperu, izjavio je da će zbog uragana skratiti svoj posjet i vratiti se u zemlju u utorak kako bi se suočio s problemom.

Zadnji vikend prije početka škole u Meksiku uragan je izazvao najprometniji vikend na meksičkim regionalnim aerodromima, koje su u ponedjeljak navečer preplavili ljudi bježeći od uragana.

Od 20 tisuća turista u Quintana Roou, oko 13 tisuća njih do ponedjeljka je navečer evakuirano, a zrakoplovi i dalje ne prestaju uzlijetati.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara