Ured za ravnopravnost spolova o kandidiranju žena na lokalnim izborima

Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin pozvala je danas sve predsjednike/ce političkih stranaka da prilikom predlaganja izbornih lista za predstojeće lokalne izbore poštuju postojeće zakonske odredbe o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena.

U dopisu upućenom političkim strankama, Štimac Radin podsjeća kako odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova predviđaju uvođenje posebnih mjera za ravnopravno sudjelovanje i postupno povećanje podzastupljenog spola u svim tijelima zakonodavne i izvršne vlasti, te poziva stranke da u postupku predlaganja izbornih lista za općinska i gradska vijeća, kao i za županijske skupštine, ispoštuju postojeće zakonske propise.

U priopćenju Štimac Radin podsjeća se da je nepoštivanje odredbi zakona o lokalnim izborima iz 2001. godine rezultiralo udjelom od svega 7 posto žena u općinskim vijećima i 14 posto u gradskim vijećima i županijskim skupštinama, što je daleko ispod demokratskih standarda. Podzastupljenost žena na prošlim lokalnim izborima dogodila se unatoč načelu ravnopravnosti spolova, određenog Ustavom, kao i činjenici da se hrvatska država, uz donošenje nacionalne strategije za promicanje ravnopravnosti spolova, obvezala i nizom drugih međunarodnih dokumenata i konvencija na poticanje političke participacije žena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga pozivamo na primjenu članka 15. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji izričito propisuje da je prilikom sastavljanja liste predlagatelj dužan voditi računa o načelu ravnopravnosti spolova, te članka 15. Zakona o ravnopravnosti spolova, prema kojemu su sve političke stranke dužne odrediti metode za promicanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca na popisima kandidata za izbore u tijelima jedinica lokalne i područne samouprave, stoji u dopisu Vladina ureda.

(Hina) pp/xntod yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara