Ured za socijalno partnerstvo: Sastanak o problemu rada nedjeljom

RADNA skupina sastavljena od predstavnika svih socijalnih partnera u idućih će dvadesetak dana izraditi prijedlog rješenja problema radnog vremena trgovina nedjeljom, dogovoreno je na današnjem sastanku u Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo.

Taj će prijedlog zatim dostaviti Gospodarsko-socijalnom vijeću i Vladi, izjavila je tajnica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišeljić nakon prvog u nizu sastanaka socijalnih partnera o problemu radnog vremena trgovina nedjeljom i blagdanima.

Na sastanku je zaključeno da na području radnog vremena trgovina "vlada nered", a lokalna uprava dosad je pokazala nezainteresiranost ili nedoraslost rješavanju toga problema.

Zakonsko reguliranje radnog vremena jedan je od načina za uvođenje reda u djelatnost trgovine, složila se većina sudionika sastanka, osim predstavnika Ministarstva gospodarstva koji drže da se to ne treba rješavati zakonom na državnoj razini, kaže Mišeljić.

Izrazila je zadovoljstvo što je Ured za socijalno partnerstvo inicirao radne sastanke o toj temi, jer se Sindikat trgovine za zabranu rada nedjeljom zalaže već šest godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjem sastanku sudjelovali su predstavnici ministarstava gospodarstva, turizma i pravosuđa, Sindikata trgovine, Sindikata turizma, Hrvatske udruge sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca i Državnog inspektorata.

U Hrvatskoj je nedavno pokrenuta kampanja za zakonsku zabranu rada trgovina nedjeljom koju zajedno provode Caritas, Franjevački institut za kulturu mira i sindikati.

Potpisivanje peticije za zabranu rada nedjeljom trajat će do kraja svibnja, nakon čega će je predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću uručiti zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Inicijatori kampanje traže da se zakonom zabrani rad trgovina nedjeljom i blagdanima, uz konkretno navedene iznimke.

Ističu da svakodnevnim radom poslodavci iskorištavaju radnike, kojima ne plaćaju prekovremeni rad, te da su mnoge obitelji zbog nedjeljnog rada uskraćene za nedjeljni odmor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara