Uredba o zaštićenom obalnom području ne zaustavlja gradnju

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva demantiralo je danas napise po kojima čelnici Rijeke i Istarske županije tvrde da je "Uredba o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora zaustavila izgradnju jer treba čekati da Ministarstvo dade suglasnost na prostorne planove". L

U priopćenju Ministarstva se pojašnjava da se postupanje po Uredbi ne odnosi na zahtjeve za lokacijske i građevinske dozvole podnesene prije stupanja na snagu Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prostornom uređenju, tj. prije 28. srpnja 2004., ako su u postupku započete određene radnje kao i na one podnesene poslije tog datuma, ako se zahtjev odnosi na novi zahvat u prostoru, a koji se nalazi u izgrađenom građevinskom području.

"Iako na odgovarajući prostorni plan nije ishođena suglasnost Ministarstva lokacijske se dozvole mogu izdavati za novu izgradnju, rekonstrukciju, odnosno zamjenu postojeće pojedinačne ili više građevina na građevinskoj čestici ili prostornoj cjelini čija površina ne prelazi 5000 četvornih metara. Građevinske dozvole mogu se izdavati i za građevine za koje je lokacijska dozvola postala pravomoćna", ističe se u priopćenju.

Restriktivne odredbe Uredbe, kad je riječ o gradovima, odnose se na površine veće od 5000 četvornih metara, koje prema Uredbi predstavljaju neizgrađeno građevinsko područje i za koje su jedinice lokalne samouprave obvezne prethodno izraditi odgovarajući detaljniji prostorni plan kako bi se na tom području moglo graditi, stoji u priopćenju.

Ministarstvo opovrgava i tvrdnje da "prostorni planovi čekaju u Ministarstvu suglasnost" navodeći da su prostorni planovi vraćeni jedinicama lokalne samouprave jer su ih one obvezne uskladiti s prostornim planom županije i Uredbom, i tek ih tada dostaviti Ministarstvu na suglasnost.

Što se tiče Grada Rijeke, Ministarstvo ističe da Grad Rijeka još uvijek nema Generalni urbanistički plan kao strateški dugoročni plan svoga razvoja, a koji je trebao donijeti do 1999.. Ministarstvo stoga postavlja pitanje nadležnoj gradskoj službi za urbanizam na temelju kojeg prostornog plana šireg područja se utvrđuje detaljna namjena prostora u 35 DPU-ova koji su dostavljeni Ministarstvu na suglasnost.

(Hina) pp/xbma yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara