URSH za hitno donošenje deklaracije o proglašenju gospodarskog pojasa

UDRUGA radničkih sindikata Hrvatske (URSH) zajedno sa svojim udruženim sindikatima upućuje punu potporu Vladi i Hrvatskom saboru da se što hitnije, a najkasnije do početka listopada, donese Deklaracija o proglašenju gospodarskog pojasa Hrvatske, istaknuto je na konferenciji za novinare koju su danas u Umagu održali predsjednik URSH Boris Kunst i predsjednici udruženih sindikata URSH.

Konferenciji su bili nazočni i predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Luciano Boce i povjerenik Sindikata policije Hrvatske za Istarsku županiju Edgar Franjul.

U priopćenju, koje je podijeljeno novinarima, navodi se da je sličan apel URSH uputio Vladi i Hrvatskom saboru još prije dvije godine, kada su se svakodnevno zaoštravali problemi vezani uz Piranski zaljev.

Predsjednik URSH Kunst naglasio je i kako hrvatski političari i politika ne smiju popustiti pred sve agresivnijom slovenskom politikom, dok su hrvatski političari istodobno sve plašljiviji i neodlučniji.

"Hrvatska ne može prihvatiti ulogu vječne krave muzare koju siše tko god i kad god poželi, već mora zaštititi Jadran i njegova prirodna bogatstva, osobito podmorje i sada već prepolovljeni riblji fond. Nećemo u nedogled dopuštati morskim gusarima, bilo sa slovenske ili talijanske strane, da godišnje iz Jadrana pokradu više od 150 milijuna eura", istaknuo je Boris Kunst.

URSH smatra i iznimno drskim i potez slovenske strane koja je od Europske komisije zatražila tumačenje odluke na koju Hrvatska ima diskrecijsko pravo bez da o tome za mišljenje pita susjedne države.

"Držimo da će Hrvatska najbrže prekinuti svađalačku agoniju Slovenaca ako do početka listopada proglasi gospodarski pojas", zaključio je Kunst.

Također je upozorio Vladu i Hrvatski sabor da hitno utvrde mjere ekološke zaštite Jadrana vezane uz projekt Družbe Adria.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara