Uručena godišnja Inina nagrada za promicanje hrvatske kulture u svijetu slovačkom slavistu i kroatistu Janu Jankoviču

"Inina energija u vidu nagrade bit će mi gorivo za budući prevodilački rad", izjavio je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt na dodjeli Inine nagrade za promicanje hrvatske kulture u svijetu njezin ovogodišnji jubilarni deseti dobitnik slovački slavist i kroatist dr. Jan Jankovič.

"Radujem se da je moj rad dio uzajamne ljubavi i simpatija naših dvaju naroda", rekao je Jankovič.

Ovogodišnjem dobitniku nagradu je uručio predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević koji je istaknuo kako je Jankovič "brojnim znanstvenim studijama, prijevodima djela hrvatskih književnika na slovački jezik doprinosio promicanju hrvatske kulture u Slovačkoj te zbližavanju hrvatskoga i slovačkog naroda i njihovih bogatih kultura."

Profesor Vladimir Vratović pročitao je, umjesto izočnoga predsjednika ocjenjivačkoga suda i predsjednika HAZU Milana Moguša, ovogodišnje obrazloženje suda za dodjelu Inine nagrade Janu Jankoviču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dobitniku su čestitali još i u ime Hrvatskoga kulturnog kluba Šime Šimatović, tajnik Društva Ine Ivan Đerek i zamjenik slovačkoga veleposlanika Julius Loerinc.

Ina i Hrvatski kulturni krug za ovu su prigodu objavili i monografiju posvećenu radu Jana Jankoviča.

Jan Jankovič (1943.) je slovački slavist i kroatist koji je preveo velik broj djela hrvatske književnosti na slovački jezik. Osim djela iz književnosti preveo je i knjigu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana "Povijesna sudba naroda".

(Hina) xmk yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara