Uručena odličja darivateljima krvi koji su darovali krv više od stotinu puta

U STAROGRADSKOJ vijećnici danas su uručena odličja Reda Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske, kojima je predsjednik Republike Stjepan Mesić odlikovao 87 darivatelja krvi koji su darovali krv više od stotinu puta.

U ime Predsjednika Republike odličja je uručio ministar zdravstva Andro Vlahušić naglasivši pritom da su darivatelji svojom humanošću spasili živote desetaka ljudi.

"Kaže se da kada jednom spasite život, kao da ste spasili cijeli svijet, a što reći kada to netko učini stotinu puta", rekao je Vlahušić dodavši da unatoč napretku medicine ljudsku krv u liječenju ništa ne može zamijeniti.

Predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa Jadranko Crnić zahvalio je odlikovanima na nesebičnom darivanju jer je, kako je kazao, iz njihovih ruku teklo zdravlje i život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ime darivatelja na odličju je zahvalio Krešimir Gavez koji je dao krv 105 puta. Rekao je da se na darivanje nitko od odlikovanih nije odlučio iz koristi, pa je lijepo što je na taj način prepoznat i nagrađen njihov trud.

"Svatko od nas je, bez lažne skromnosti, spasio desetke života. Darivanje krvi za nas je uobičajeno, a treba nam samo dobro zdravlje", rekao je Gavez.

Među 87 odlikovanih darivatelja krvi bila je jedna žena, Marica Vukelić.

Žene u populaciji darivatelja čine oko 13 posto, a krv mogu dati najviše tri puta na godinu, pa je njima teže dosegnuti broj od stotinu darivanja. Muškarci mogu dati krv četiri puta godišnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara