URUČENE GODIŠNJE NAGRADE HNK U ZAGREBU

Nagrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu uručene su danas dramskim umjetnicima Almi Prici i Goranu Grgiću za uloge ostvarene u prošloj sezoni u Drami HNK.

Tradicionalne godišnje nagrade HNK uručene su danas i dobitnicima u Operi i Baletu HNK te za kostimografiju i scenografiju.

Nagrada Mila Dimitrijević dodijeljena je Almi Prici za ulogu Gemme Boić u predstavi "Nevjesta od vjetra" Slobodana Šnajdera, jer, pročitano je iz obrazloženja, ona je lik te tragične heroine oživjela ingenioznom suptilnošću.

Goran Grgić istu je nagradu dobio za Don Juana, u komediji Maxa Frischa "Don Juan ili ljubav prema geometriji", kojeg je odigrao "u velikom stilu scenskog majstora".

Iz Opere HNK nagrađeni su Dubravka Šeparović-Mušović za ulogu Elektre u Mozartovoj operi "Idomeneo" i Neven Belamarić za ulogu Borisa Godunova u istoimenoj operi M.P. Musorgskog te za Fiesca u Verdijevoj operi "Simon Boccanegra".

Mlada mezzosopranistica Šeparović-Mušović dobila je nagradu "Marijana Radev" za ulogu kojom je pokazala "ne samo zavidnu pjevačku i glumačku inteligenciju, već i neuobičajenu zrelost", a basist Neven Belamarić nagradu "Vladimir Ruždjak", jer, stoji u obrazloženju, njegove kreacije "krasi studiozno poniranje u sve psihološke nijanse likova i suverena scenska izražajnost".

Baletne nagrade "Ana Roje" i "Oskar Harmoš" uručene su Suzani Bačić i Andreju Barbanovu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je nagrađena za ulogu u predstavi "Circus primitif balet" Staše Zurovca i Marca Zelwera i za ulogu Susjede u baletu "Đavo u selu" Frana Lhotke i Pije i Pina Mlakara. Pohvaljena je njezina "precizna tehnika i marljivost u pristupu svakoj ulozi".

Barbanov je nagrađen za Zlatnog idola u "Bajaderi" Ludwiga Minkusa, za Mladoženju u baletu "Đavo u selu" te za ulogu u baletu "Circus primitif balet". Ocjenjivački sud drži da Barbanov posjeduje "izuzetni scenski šarm i sposbnost kreiranja karakternih likova".

Almi Prici to je šesta godišnja nagrada HNK, a ostalim dobitnicima u Drami, Baletu i Operi ona je dodijeljena prvi put.

Nagrada "Inga Kostinčer" za kostimografiju pripala je Iki Škomrlj i Diani Kosec-Bourek za balet "Romeo i Julija" Segeja Prokofjeva.

Nagrada "Ljubo Babić" za scenografiju dodijeljena je Ivi Knezoviću za operu "Oganj" Blagoje Berse. Nagrade za kostime i scenu dodijelile su se za protekle dvije kazališne sezone.

(Hina) ag az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara