Uručeno odlikovanje za humanitarni rad njemačkom novinaru M. Oesterreichu

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović uručio je danas odlikovanje ´Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske´ njemačkom radijskom uredniku i voditelju Michaelu Oesterreichu za organiziranje humanitarne i druge pomoći u vrijeme Domovinskoga rata.

Oesterreich je pokretanjem humanitarne akcije putem radio postaje Sudwestrundfunk iz Stuttgarta, druge po veličini u Njemačkoj, uspio prikupiti preko devet milijuna njemačkih maraka za izgradnju Caritasova Dječjeg doma u Brezovici i više milijuna maraka u opremi, hrani i odjeći za potrebe djece.

Akciju je pokrenuo u suradnji s Caritasom zagrebačke nadbiskupije, te Caritasom nadbiskupije Stuttgart-Rottenburg.

Zahvaljujući toj velikoj donaciji, Caritasov centar za djecu žrtve Domovinskog rata u Brezovici, koji zbrinjava djecu i mladež s psihofizičkim poteškoćama u razvoju, te djecu socijalno ugroženih obitelji, započeo je s radom krajem 1994. godine. Trenutno u Centru boravi oko 130 djece u dobi od tri do 21 godine.

Uručujući odlikovanje Vidović je istaknuo da su suosjećanje, humanost i pomoć ono što je Hrvatskoj trebalo u najtežim ratnim trenucima, a Oesterreich se zalagao kako za pomoć dječjem domu, tako i za afirmaciju Hrvatske u očima svjetske javnosti.

Oesterreich je kazao kako se u svom novinarskom radu uglavnom bavio socijalnom tematikom, potrebama siromašnih i ratom pogođenih ljudi, posebice djece.

´Osobno sam u ranom djetinjstvu u poratnoj Njemačkoj iskusio posljedice rata, ali i veliki značaj humanitarne pomoći stranih zemalja, pa je došlo vrijeme da i ja na neki način vratim dio te pomoći´, napomenuo je Oesterreich.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara