USA Today: Irak nije imao oružja masovnog uništavanja nakon 1994.

INSPEKTORI Ujedinjenih naroda će u izvješću u utorak reći kako vjeruju da Irak nakon 1994. nije posjedovao nikakvo značajnije oružje masovnog uništavanja, piše u utorak američki list USA Today.

Bit će to prvo vanjsko izvješće koje će potvrditi nedavne navode bivšeg američkog inspektora oružja Davida Kaya koji je zanijekao da je Saddam Hussein imao zabranjeno oružje, piše list pozivajući se na UN-ove diplomate.

Izvješće je utemeljeno na informacijama prikupljenim tijekom više od sedam godina UN-ovih inspekcija prije rata u Iraku te poslijeratnim nalazima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono će u svojim tvrdnjama ići dalje od prijeratnih izvješća UN-a koji su navodili da oružje nije nađeno, ali također i zapažali da Irak nije podnio računa o oružju za koje se znalo da ga ima krajem Zaljevskog rata 1991.

Vlada predsjednika Busha bila je prije napada na Irak veoma kritična prema naporima UN-ovih inspektora da otkriju oružje u Iraku i odbacila je UN-ovu pomoć nakon rata u pronalaženju oružja odlučivši se osloniti samo na svoje inspektore.

Ispostavilo se, međutim, da su američki inspektori samo potvrdili nalaze UN-ovih inspektora od prije rata prema kojima nije bilo dokaza da Irak posjeduje kemijsko ili biološko oružje, da je irački nuklearni program neaktivan te da je Irak pokušavao razviti rakete koje prelaze dozvoljenih 150 kilometara dometa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara