USAID dao nagradu Ungeru za pomoć u obuci hrvatske uprave

AMERIKANCU Paulu Ungeru uručeno je u petak u Clevelandu priznanje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za doprinos u podizanju razine javne uprave u Hrvatskoj.

USAID-ova Nagrada građanima za izvanredna dostignuća uručena je Ungeru na Clevelandskom sveučilištu za profesionalnu obuku, obrazovanje i tehničku pomoć koju je u jačanju demokratske uprave pružio dužnosnicima hrvatskih vlasti na državnoj, županijskoj i lokalnoj razini.

Unger je 1997. osnovao Unger Croatia institut za javnu upravu čiji je do sada program specijalizacije iz uprave na Sveučilištu Harvard prošlo niz hrvatskih dužnosnika, među kojima i ministri i njihovi pomoćnici, guverneri Narodne banke, predsjednici saborskih odbora i veleposlanici.

Kako bi pružio sličnu pomoć hrvatskim lokalnim dužnosnicima i službenicima Unger je 2001. pri Clevelandskom sveučilištu formirao program Unger Croatia za vođenje lokalne uprave.

Uspjeh clevelandskih seminara naveo ga je da potakne suradnju između Levin Collegea na Sveučilištu Cleveland i Riječkog sveučilišta koja će, uz druge programe, na proljeće ove godine rezultirati novim postiplomskim studijima za javnu upravu i javnu zdravstvenu upravu na Riječkom sveučilištu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom predanošću i inicijativom Unger je izvanredno pridonio prijelazu Hrvatske iz socijalizma u demokraciju, kaže se u obrazloženju nagrade.

Na dodjeli priznanja govorio je među ostalima i američki senator George Voinovich koji je obećao pružiti Hrvatskoj potporu za pristupanje u Europsku uniju i NATO. On je rekao kako će se posebice založiti da se u američkom Senatu donese rezolucija kojom se podupire ulazak Hrvatske u NATO.

Nova hrvatska Vlada lobira među američkim kongresnicima i senatorima kako bi dobila rezolucije potpore za punopravno članstvo Hrvatske u NATO-u u oba doma američkog Kongresa, Senatu i Zastupničkom domu.

Unger je vezan za Hrvatsku još od 1945. kada je došao u Split za upravitelja humanitarne pomoći Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju. Prethodno je bio zapovjednik izbjegličkog logora UN-a za Hrvate u Egiptu. U Hrvatskoj je oženio Hrvaticu, Sonju Franz.

Nagradu Ungeru je uručio pomoćnik upravitelja USAID-a Kent Hill. Dodjeli su nazočili i hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić, koji u Ungerovom programu sudjeluje od osnivanja, te rektor Riječkog sveučilišta dr. Daniel Rukavina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara