Uskok dvije godine razmišljao pa se domislio: Za Hotele Srebreno nitko nije kriv!

Uskok dvije godine razmišljao pa se domislio: Za Hotele Srebreno nitko nije kriv!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Arhiva

"NAKON što je USKOK zaprimio kaznenu prijavu protiv predsjednika i članova Upravnog odbora HFP-a, te predsjednika HFP-a zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i nesavjesnog rada u službi, vezano za prodaju dionica TD Hoteli Srebreno d.d. i praćenje izvršenja ugovora o prodaji, provedena je detaljna kriminalistička obrada, kojom je utvrđeno da nema osnovane sumnje da su prijavljenici počinili navedena kaznena djela, te je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave", stoji u službenom priopćenju Uskoka koje je danas odbacilo kaznenu prijavu nezavisnog saborskog zastupnika Dragutina Lesara.

Naime, nakon dvije godine Uskok je donio odluku kako za Hotele Srebreno nitko nije kriv, nije počinjena nikakva šteta, dok Općina Župa dubrovačka i dalje bilježi izravnu turističku štetu radi neobnovljenih a prodanih hotela u srcu te općine. Lesar je smatra kako se radi o kršenju obveze kupca tvrtke Hoteli Srebreno da investira u obnovu devastiranih hotela, a na tom se i temeljila kaznena prijava. Riječ je o HUP-u vlasnika Anđelka Leke koji je za stranku na vlasti odriješio kesu sa 840 tisuća kuna samo u prošloj godini. Zbog od rata devastiranih hotelskih objekata koji i dalje čekaju obnovu lokalni HNS prozvao ga je "štetočinom" jer njegovo ignoriranje obnove koči turistički razvoj općine Župa dubrovačka.

"U postupku izbora najpovoljnijeg ponuđača nisu utvrđene nepravilnosti. Vezano za izvršenje preuzetih obveza utvrđeno je da je kupac TD HUP ZAGREB d.d. ispunio sve ugovorene obveze osim obveze ulaganja. Tako je kupac u roku od 5 dana od dana zaključenja ugovora platio kupoprodajnu cijenu od 33.105.000,00 kuna, a nakon toga je izmirio obveze društva prema državnom proračunu, vjerovnicima, kreditorima, dobavljačima, radnicima te drugim pravnim i fizičkim osobama u ukupnom iznosu od 14.891.178,73 kuna. U odnosu na obvezu ulaganja utvrđeno je da ista nije dospjela budući da još uvijek ne postoje formalni uvjeti određeni ugovorom o prodaji, odnosno ne postoji cjelovita prostorno-planska dokumentacija potrebna za ishođenje dozvola za gradnju, a što potvrđuju tijela lokalne samouprave, HFP i nadležno ministarstvo, čime objektivno nisu stvoreni uvjeti da bi kupac započeo sa provođenjem plana ulaganja", stoji u priopćenju Uskoka u kojem se dodaje da je utvrđeno da kupac poduzima radnje radi stvaranja formalnih uvjeta za početak ulaganja i izvršenje preuzete obveze, pa je tako izradio više idejnih projekata, nudio financiranje izrade prostorno-planske dokumentacije, predlagao načine rješenja spornih imovinsko-pravnih odnosa sa općinom te podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, a koje prijedloge je općina odbila.

Čelnik HNS-a iz Župe dubrovačke: Uskok ne govori istinu!

No, čini se kako se već oko priopćenja Uskoka našlo nekoliko nelogičnosti. Vijećnik Općine Župa dubrovačka i čelnik tamošnjeg HNS-a Miše Galjuf koji je četiri godine obnašao i dužnost dožupana dubrovačko-neretvanskog, tvrdi kako Uskok u dijelu svog priopćenja ne govori istinu.

"Kada Uskok kaže da ne postoje formalni uvjeti određeni ugovorom o prodaji, odnosno da ne postoji cjelovita prostorno-planska dokumentacija potrebna za ishođenje dozvola za gradnju, to ne može biti istina. U jednom dužem vremenskom periodu nakon prodaje Hotela Srebreno važio je još predratni provedbeno urbanistički plan Srebrenog prema kojem se sasvim legalno mogli obnoviti objekti uz obalu. Leko nije obnovio apsolutno ništa", kaže Galjuf pojasnivši kako je riječ o četiri objekta uz obalu koja i danas stoje devastirana kao 1991. godine.

Galjuf tvrdi kako je bilo previše za očekivati obnovu centralne zgrade, odnosno Hotela Orlando po predratnom planu, no ostali objekti Hotela Srebreno mogli su se i morali obnoviti. U svakom slučaju njegova stranka povodom odbacivanja kaznene prijave trebala bi se detaljnije očitovati sljedećih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I HDZ-ov načelnik Općine Župa dubrovačka protiv Uskokove odluke!

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, koji dolazi iz redova HDZ-a, ističe za Index kako također određeni dijelovi ne odgovaraju u potpunosti sa stvarnim stanjem. Tako Nardelli tvrdi da je zaista postojala mogućnost obnove objekata osim Hotela Orlanda.

"Mogli su se ti objekti obnovi u skladu postojećih gabarita, a mogle su se i zatražiti i izmjene postojećeg PUP-a, no te mogućnosti nisu ostvarene", ističe Nardelli naglašavajući i kako ne stoji dio kako je Leko ponudio "više idejnih projekata". Nardelli tvrdi kako su dobili "nacrte" o mogućem izgledu, no ti "nacrti" su miljama daleko od nečeg što se može nazvati "idejni projekt".

"Stoji i da je ponudio financiranje izrade prostorno-planske dokumentacije, što meni kao načelniku Općine nije poznato. Uostalom mi to od njega nismo ni tražili", kaže Nardelli dodajući kako Općina nije odbila lokacijsku dozvolu već nadležni Županijski ured za graditeljstvo. Također načelnik Općine ne može se složiti ni sa tvrdnjom da je Leko nudio rješenja Općini "za imovinsko pravne probleme" tvrdeći kako su njegova ponude išle isključivo njemu u korist te da nisu bile nikako prihvatljive Općini.

Lesarova "javna isprika i čestitka"

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar, koji je i pokrenuo kaznenu prijavu o odluci Uskoka se očitovao na svom službenom blogu, u postu pod naslovom "Javna isprika i čestitka". Ironičnim tonom Lesar piše kako se javno ispričava bivšim predsjednicima Hrvatskog fonda za privatizaciju Grgi Iveziću i Damiru Ostoviću te članovima Upravnih odbora pod predsjedanjem Andrije Hebranga i Damira Polančeca.

Ispriku su, navodi Lesar, očito zaslužili jer je nakon više od dvije godine Uskok napokon uspio zaslužiti da nitko za ništa nije kriv i da oni doista ništa ne znaju. U tom razdoblju Lesar je, kako piše, nekoliko puta razgovarao s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i ravnateljem Uskoka Dinkom Cvitanom. "Sada mi je žao što te razgovore nisam snimio", napisao je Lesar na svom blogu.

No, "čestitka" je ipak puno značajniji dio Lesarovog posta. Naime, ukoliko su navodi iz Uskokovog priopćenja točni, onda čelnicima HFP-a i članovima Upravnih odbora doista treba stisnuti ruku jer su "uspjeli čovjeku prodati ruševan hotel za više od 33 milijuna kuna, obavezati ga na 320 milijuna kuna ulaganja u tri godine, zadržati 44 zaposlenih i zaposliti njih još 150 na lokaciji na kojoj nije predviđena dogradnja hotela, ne postoji prostorno - planska dokumentacija , postoji i imovinsko-pravni spor oko zemljišta a i općina se protivi investiciji!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara