USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg načelnika općine Brela

USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg načelnika općine Brela

Tekst: V.Š.
Foto: pepe_v (HR Foto)

USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv bivšeg načelnika općine Brela A. I. zbog počinjenja kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

Nakon što je presudom Županijskog suda u Splitu iz 2004. godine poništen ugovor o korištenju poslovnog prostora u vlasništvu Općine Brela, kojim je pogodovao svome trgovačkom društvu, A.I. je htio omogućiti daljnji zakup tog poslovnog prostora uz zakupninu manju od tržišne cijene.

Sa šogorom se dogovorio da ovaj osnuje tvrtku radi natjecanja za zakup tog poslovnog prostora te potom za direktoricu imenuje zaposlenicu obrta u vlasništvu A.I., što je njegov šogor i učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pribavio imovinsku korist od 268.125 kuna

Načelnik je zatim 23. svibnja 2005. objavio javni natječaj zbog davanja u zakup navedenog poslovnog prostora uz uvjete natječaja koje je sam odredio, kao i cijenu zakupnine od 25 kuna po kvadratnom metru, iako je znao da je tržišna cijena zakupnine najmanje 80 kuna po kvadratnom metru. Također je odredio plaćanje jamčevine od 4.000 kuna kao uvjet prijavljivanja te je neosnovano uvjetovao zakupoprimcu plaćanje obeštećenja u korist njegova trgovačkog obrta.

Nakon što je tvrtka koju je osnovao njegov šogor 30. svibnja 2005. podnijela svoju ponudu bez dokaza o plaćanju propisane jamčevine, okrivljenik je s direktoricom te tvrtke u ime općine Brela sklopio ugovor o zakupu poslovnog prostora po cijeni od 25 kuna po kvadratnom metru na rok od 10 godina. Ujedno je novom zakupoprimcu neosnovano ugovorena obveza plaćanja 300.000 kuna za uređenje poslovnog prostora tvrtki u vlasništvu okrivljenika kao ranijem zakupoprimcu, da bi A.I. nakon toga s direktoricom tvrtke 1. kolovoza 2005., protivno Zakonu o zakupu poslovnog prostora, za razdoblje od 25. srpnja 2005. do 31. prosinca 2009. ugovorio ustupanje poslovnog prostora trgovačkom obrtu u svom vlasništvu pod istim uvjetima kako je ugovoreno s općinom Brela.

A.I. je tako na štetu općine Brela omogućio svom trgovačkom obrtu daljnji zakup po znatno nižoj cijeni od tržišne i pribavio imovinsku korist u razlici između tržišne cijene i ugovorene cijene zakupnine, u iznosu od 268.125 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara