USKOK podnio istražni zahtjev protiv pomoćnice ministrice Kosor

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv 52-godišnje hrvatske državljanke Zdenke Ninić, inače pomoćnice ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja.

Osim istražnog zahtjeva protiv Ninić, USKOK je zagrebačkom Županijskom sudu podnio i istražni zahtjev protiv 55-godišnjeg T.P., zbog osnovane sumnje da ju je potaknuo na zlouporabu položaja i ovlasti.

Ninić se tereti da je u prosincu 1999. godine u Zagrebu, u vrijeme dok je radila kao pravnica na poslovima starateljstva u maksimirskom uredu Centra za socijalnu skrb, po prijedlogu i nagovoru T. P., oca i zakonskog zastupnika dviju maloljetnih kćeri koje su bile vlasnice stana u Zagrebu, u cilju da mu omogući stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi, postupila nezakonito i donijela rješenje kojim mu je omogućila prodaju navedenog stana.

Prvo im darovao stan, pa ga prodao

Maloljetnice su, naime, vlasništvo nad stanom stekle tako što su polovicu stana naslijedile od pokojne majke, a drugu polovicu im je 1995. godine darovao otac. Nakon toga je otac taj stan opteretio hipotekom u iznosu od tadašnjih 55.000 njemačkih maraka (oko 30.000 eura) i tako očito ugrozio interese svojih kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ninić je pak, umjesto da postupi sukladno Obiteljskom zakonu i postavi maloljetnoj djeci skrbnika za poseban slučaj, koji bi se brinuo za ugrožene interese djece, ocu djevojčica odobrila raskid ugovora o darovanju iz 1995. godine i omogućila mu sklapanje ugovora o prodaji stana koji je ovaj i sklopio te prodajom stana sebi pribavio nepripadnu korist od 185.000 njemačkih maraka, a na štetu svojih malodobnih kćeri.

Cijeli slučaj otkriven je početkom 2007. godine kada je baka oštećenih djevojčica saznala da je T.P. još 2000. godine prodao stan.  

Ministrica Kosor je čim je saznala za istražni zahtjev, od Vlade zatražila razrješenje Zdenke Ninić s mjesta njene pomoćnice.

I.M. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara