Uskoro bezbolne injekcije?

PACIJENTI bi uskoro mogli dobivati lijekove na bezbolan način: ubrizgavanjem kroz mikroigle, objavili su znanstvenici u stručnom časopisu PNAS, objašnjavajući kako bi te mikroigle mogle zamijeniti uobičajene igle i medicinski flaster.

Igle, koje su usavršili Mark Pausnitz i njegovi kolege iz Visoke tehničke škole Georgia u Atlanti, tanke su samo tisućinku milimetra.

Izrađene su od silicija, metala, biološki razgradivih polimera i stakla, a mogu biti čvrste ili šuplje. Znanstvenici namjeravaju za proizvodnju koristiti posebne kalupe kako bi se te mikroigle mogle proizvoditi u različitim veličinama, širinama i profilima.

Igle su dovoljno stabilne da se provuku kroz kožu, a ispitane su na štakorima oboljelim od dijabetesa koji su tako dobivali inzulin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pomoć novih igala, objavili su znanstvenici, može se ciljano ubrizgati i najmanja količina lijekova ili cjepiva, a tvar se može ciljano unijeti i u pojedine stanice. Tako je prilikom unošenja fluorescentne otopine u stanice prostate do staničnog prijema došlo u čak 90 posto slučajeva.

Pausnitz uskoro želi provesti prva ispitivanja na pacijentima, a metoda bi se za početak mogla kombinirati s postojećim medicinskim flasterima.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara