Uskoro dopunski lokalni izbori za nacionalne manjine

SABORU su u hitnu proceduru upućene izmjene zakona čije donošenje treba omogućiti održavanje dopunskih izbora predstavnika nacionalnih manjina u tijela samouprave.

Popunjavanje mjesta predviđenih za nacionalne manjine u predstavničkim tijelima lokalne i regionalne samouprave mora se dovršiti do 23. ožujka, propisuje Ustavni zakon o nacionalnim manjinama.

Dopunski izbori održali bi se za predstavnička tijela općina, gradova i županija u kojima nije izabran razmjeran broj pripadnika nacionalnih manjina po postojećim propisima.

Vlada je stoga u hitnu saborsku proceduru poslala Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, s Konačnim prijedlogom zakona.

Prijedlog je u srijedu dostavljen zastupnicima kako bi zakon bio donesen na sjednici Sabora zakazanoj za idući tjedan i stupio na snagu odmah - danom donošenja.

Prema Ustavnom zakonu i popisu stanovništva, nacionalne manjine imaju pravo na zastupljenost u predstavničkim tijelima u 144 jedinice lokalne i 10 jedinica regionalne samouprave. U jedinicama lokalne samouprave čine, naime, više od 15 posto stanovništva, a više od pet posto u jedinicama regionalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina ostvarena je u odgovarajućem omjeru u pet županija i 61 jedinici lokalne samouprave (grada, općine) pa bi se dopunjavanje predstavničkih tijela trebalo provesti u još pet županija i 83 jedinice lokalne samouprave.

Dopunske izbore treba provesti i u 11 općina u kojima Hrvati čine manje od polovice stanovništva, a u kojima nije osigurana njihova razmjerna zastupljenost u općinskim vijećima. Na ranijim izborima postignuta je njihova zastupljenost u šest općina.

Izmjenama zakona popunila bi se mjesta nacionalnih manjina najprije ´skidanjem´ njihovih pripadnika sa stranačkih ili nezavisnih lista s kojih nisu izabrani na redovnim izborima.

Kada s lista nije izabran odgovarajući broj pripadnika nacionalnih manjina tada Vlada mora raspisati dopunske izbore.

Pravo predlaganja kandidata na dopunskim, kao i na redovnim izborima, imaju političke stranke, birači, udruge nacionalnih manjina, kao i nacionalno vijeće manjine koja ima pravo na razmjernu zastupljenost. Na listama za dopunske izbore bit će onoliko kandidata koliko ih se bira (do tri ili više), a isto toliko i njihovih zamjenika.

Pravo da biraju i budu birani u dopunskim izborima imali bi samo predstavnici određene manjine koja ima pravo na zastupljenost u predstavničkom tijelu, za razliku od redovnih izbora kada glasuju svi birači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara