Uskoro jeftinija hrana?

AKO JE vjerovati procjenama mr. sc. Josipa Kraljičkovića, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, hrana bi uskoro trebala pojeftiniti. 

"Veliki cjenovni udar, tijekom kojeg su cijene hrane porasle i više od 30 posto, od jeseni bi se trebao smiriti. Budući da je žetva žitarica bila izvanredna u cijeloj Europi, s jeftinijim brašnom trebao bi pak pojeftiniti i kruh, a s pojeftinjenjem krmnog bilja i ostale stočne hrane past će i cijene mesa", rekao je Kraljičković u razgovoru za Večernji list.

Dodao je i kako niže cijene povrća i voća nisu nerealna očekivanja te kako je "sve to, naravno, uvjetovano obuzdavanjem daljeg rasta cijena energenata, struje i nafte". "Jedino tako na jesen možemo očekivati cijene više nego lani, ali niže nego što su bile u prvom polugodištu ove godine", smatra Kraljičković.

Među "pionirima snižavanja cijena" spominje se Agrokor, koji je početkom kolovoza cijene brašna smanjio za oko pet posto. Najavili su i kako od jeseni očekuju i stabilizaciju cijena uljarica i kukuruza te bi mogle pasti i cijene ulja.

Kraljičković je rekao i kako je ukupna proizvodnja poljoprivrednih proizvoda veća nego lani u istom razdoblju te kako se takva specifična situacija najviše odrazila na manju potražnju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara