Uskoro jeftinija hrana?

AKO JE vjerovati procjenama mr. sc. Josipa Kraljičkovića, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, hrana bi uskoro trebala pojeftiniti. 

"Veliki cjenovni udar, tijekom kojeg su cijene hrane porasle i više od 30 posto, od jeseni bi se trebao smiriti. Budući da je žetva žitarica bila izvanredna u cijeloj Europi, s jeftinijim brašnom trebao bi pak pojeftiniti i kruh, a s pojeftinjenjem krmnog bilja i ostale stočne hrane past će i cijene mesa", rekao je Kraljičković u razgovoru za Večernji list.

Dodao je i kako niže cijene povrća i voća nisu nerealna očekivanja te kako je "sve to, naravno, uvjetovano obuzdavanjem daljeg rasta cijena energenata, struje i nafte". "Jedino tako na jesen možemo očekivati cijene više nego lani, ali niže nego što su bile u prvom polugodištu ove godine", smatra Kraljičković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među "pionirima snižavanja cijena" spominje se Agrokor, koji je početkom kolovoza cijene brašna smanjio za oko pet posto. Najavili su i kako od jeseni očekuju i stabilizaciju cijena uljarica i kukuruza te bi mogle pasti i cijene ulja.

Kraljičković je rekao i kako je ukupna proizvodnja poljoprivrednih proizvoda veća nego lani u istom razdoblju te kako se takva specifična situacija najviše odrazila na manju potražnju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara