Uskoro objava sastava nove palestinske vlade

NOVOIMENOVANI palestinski premijer Ahmed Korei trebao bi ovih dana, nakon dvotjednih pregovora, objaviti sastav svoje nove vlade, a Izrael i SAD ističu da će odlučujući faktor uspjeha Koreijeva kabineta biti njegova nezavisnost od Jasera Arafata.

Prema dužnosnicima Fataha, glavnog palestinskog pokreta i izvora bliskih Koreiju, do objave sastava vlade moglo bi doći u četvrtak ili najkasnije početkom sljedećeg tjedna. Vlada mora dobiti i potporu palestinskog premijera.

Vlada Ahmeda Koreija, koji je na mjestu palestinskog premijera zamijenio Mahmuda Abasa, trebala bi brojati 24 ministra, od čega bi 15 resora bi trebalo pripasti članovima Fataha.

Među ministrima bi se trebao naći jedan iz redova Demokratske fronte za oslobođenje Palestine, koja se protivi mirovnim sporazumima iz Osla.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi palestinski premijer posebnu važnost pridaje odabiru osoba koje će se nalaziti na čelu ministarstava povezanima s pitanjima sigurnosti.

U nadi da će pokrenuti primjenu novog mirovnog plana nazvanog "mirovne smjernice", Korei bi trebao zaustaviti terorističke napade na izraelske ciljeve te istodobno izbjeći frontalni sukob s radikalnim palestinskim skupinama.

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je pred Općom skupštinom UN-a izjavio da je palestinsko vodstvo "izdalo" palestinski narod.

Šef izraelske diplomacije Sylvan Shalom u srijedu je za izraelski radio kazao da će Koreijevu vladu "ocijenjivati prema njezinom sastavu, ministrima, koracima koje će poduzeti, spremnosti da se bori protiv terorizma i nezavisnosti u odnosu na Jasera Arafata".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara