Uskoro pilula za prevladavanje loših uspomena

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

PILULA koja će omogućiti blokiranje i prevladavanje loših i bolnih uspomena na korak je od konačnog ostvarenja, potvrdili su stručnjaci sa sveučilišta u Portoriku, koji su svoja saznanja objavili u uglednom časopisu "Znanost". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema pisanju britanskog Telegrapha, znanstvenici su izolirali prirodnu supstancu koja u mozgu djeluje na smanjenje straha i anksioznosti, a prvi pozitivni rezultati primijećeni su na laboratorijskim štakorima. Njima su davani proteini nazvani Moždani neurotrofni faktor (BDNF), uz pomoć kojih su životinje uspješno prevladale bolne uspomene koje su iskusile u stresnim situacijama.

Ukoliko se izum doista realizira, on bi značajno pomogao osobama koje pate od PTSP-a, raznih fobija, jer djeluje na sličan način kao što to radi psihološka tehnika s kojom stručnjaci nastoje osobe koje pate od fobija suočiti s njihovim strahovima kako bi ih prevladali. Uz pomoć pilule osobe koje pate od PTSP-a mogle bi lakše prevladati bolne uspomene i strahove, no ne bi ih posve izbrisale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara