uskoro se otvara hrvatski kulturni centar u kotoru

Hrvatsko građansko društvo u Crnoj Gori pokrenulo je inicijativu za otvaranje hrvatskoga kulturnog centra u Kotoru. L

"Za otvaranje hrvatskoga kulturnog centra dobili smo prva sredstva hrvatske Vlade i s Kotorskom se biskupijom pregovaar o prostoru za smještaj budućeg centra, koji bi trebao biti otvoren u iduće dvije godine", izjavio je Tripo Schubert, predsjednik HGD-a.

Po Schubertovim riječima bivša hrvatska Vlada unaprijedila je suradnju s Hrvatima u Boki kotarskoj te vjeruje da će i buduća Vlada pod vodstvom Ive Sanadera to nastaviti i još više pomagati Hrvatima izvan domovine.

Izrazio je zadovoljstvo posjetom predsjednika Stjepana Mesića u kolovozu Boki kotorskoj, čime je, dodao je, hrvatska država pokazala da je shvatila kako se treba znatno više brinuti za dijasporu, posebno Hrvate u Boki kojih je, kako kaže, oko 7000.

Schubert je podsjetio kako dio novca za rad HGD-a osigurava hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova te da je i crnogorska vlada pokazala razumijevanje, pomogavši neke projekte Društva. "Nadamo se da će iduće godine biti donesen zakon o pravima manjina u Crnoj Gori, što će Hrvatima omogućiti znatno bolji rad", izjavio je predsjednik HGD-a, osnovana 2001.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kotoru osim hrvatskoh konzulata djeluje i predstavništvo Hrvatske gospodarske komore, a u Tivtu Kulturno društvo "Napredak" i Hrvatska građanska inicijativa.

HGD ima oko 1100 članova i, po Schubertovim riječima, postao je most hrvatsko-crnogorske suradnje. U rujnu je Društvo u Zagrebu prvi put predstavilo svoj rad i pokazalo kakvu je kulturnu baštinu naslijedilo i kakve su obveze prema toj baštini u budućnosti.

Kako napominje Schubert, prvi put u povijesti Hrvata u Crnoj Gori počeo izlaziti jedan hrvatski časopis - Hrvatski glasnik - koji je do sada izišao u šest brojeva.

Iduće se godine očekuje izlazak i prvog broja hrvatskog Almanaha, izlaženje kojeg je potpomogla crnogorska vlada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara