Uskoro sustavnije uklanjanje ambrozije u Zagrebu

AMBROZIJA, najpoznatiji alergen u Hrvatskoj, uskoro će se u Zagrebu sustavnije početi uklanjati i uništavati.

Zbog uklanjanja uzročnika i izvora štetnih utjecaja na zdravlje ljudi i smanjenja površine na kojima raste alergijsko bilje, zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je na sjednici donijelo Odluku o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Zagreba.

Ambrozija se, prema toj odluci, mora uklanjati iz dvorišta i vrtova, s poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, s neizgrađenog građevinskog zemljišta te iz šuma i lovišta, s javnih zelenih površina, nasipa i obala uz vodotokove, kanala i površina uz javne prometnice.

To će biti obveza pravnih i fizičkih osoba, vlasnika, posjednika, korisnika ili ovlaštenika za uklanjanje ambrozije. Ukoliko to ne učine, za fizičke je osobe odlukom propisana kazna od 200 kuna, a za pravne osobe 1000 kuna.

Današnja odluka bit će po hitnom postupku uvrštena u dnevni red Gradske skupštine 27. ožujka i stupit će na snagu danom objave u Službenom glasniku Grada Zagreba. Hitnost je potrebna zbog pravovremenog i efikasnog uklanjanja ambrozije košnjom prije cvatnje koja počinje u lipnju do prvog mraza.

Ambrozija je korov koji može narasti i do dva metra, a polen ambrozije najčešći je uzrok opasnih alergijskih smetnji i može izazvati alergičnu upalu očiju, alergijsku hunjavicu ili astmu. Od samonikle ambrozije, pati svaki deseti stanovnik Hrvatske, rečeno je na sjednici.

Članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva danas su prihvatili i izvješće o intervencijama i provođenju Plana intervencija u zaštiti okoliša na području Zagreba u 2002. Po tom izvješću, u Zagrebu su lani zabilježene četiri akcidentalne situcije. Dvije su vezane uz prijevoz opasnih tvari pri čemu se dio tereta izlio na cestu na području Sesveta, a treći izvanredni događaj je masna mrlja manjeg opsega na potoku Kustošak. Najveći akcident u Zagrebu je požar u skladištu postrojenja za termičku obradu otpada PUTO pri čemu je izgorjelo 100 tona tehnološkog otpada. Ni u jednom od tih slučajeva nije aktiviran Plan intervencija u zaštiti okoliša, s tim da se akcija gašenja požara u PUTO-u odvijala po planu zaštite od požara. O tom će izvješću još raspravljati i Gradska skupština.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara