Usmrćene svinje zaražene svinjskom kugom

NA JEDNOM obiteljskom gospodarstvu u Borovu jutros je usmrćeno 346 svinja zaraženih svinjskom kugom, a 124 na imanju u Bijelom Brdu kod Osijeka, izvjestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Na seoskom imanju u Borovu na bolest se posumnjalo prije nekoliko dana, a jučer je u laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta izoliran virus klasične svinjska kuge, rekao je Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Također je jučer laboratorijski potvrđen jedan slučaj klasične svinjske kuge na seoskom gospodarstvu u Bijelom Brdu kod Osijeka. rekao je Pavić.

U Bijelom Brdu se svinjska kuga pojavila prvi put prije 20-tak dana, a u Borovu i okolna tri naselja prije nešto više od mjesec dana, rekao je Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest nanosi velike štete, ali nije opasna za ljude, rekao je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Ministarstvo poljoprivrede apelira na stanovništvo sela u kojim se svinjska kuga pojavila da se pridržavaju strogih biosanitarnih mjera, te da izbjegavaju bilo kakav kontakt s drugim uzgajivačima svinja. Također ih poziva da svaku sumnju na svinjsku kugu prijave veterinarskim službama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara