Uspjesi hrvatskih pjevačkih zborova

Karlovački pjevački zbor Carolostadien jedan je od četiriju zborova iz Hrvatske koji su osvojili zlatne medalje na Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Veroni te je danas gradonačelnik Karlovca Božo Joha tim povodom primio predstavnike nagrađenog zbora. L

Na istom natjecanju zlatne medalje osvojili su i zagrebački zbor Glazbene škole "Pavao Markovac" u kategoriji ženskih zborova, ženska klapa KUD-a "Filip Dević" iz Splita u kategoriji folklornih zborova te zagrebački zbor "Izvor" za pop i jazz glazbu.

Carolostadien je u službenoj konkurenciji u dvorani "Teatro nuovo" u Veroni izveo renesansni madrigal "Plačem od ljubavi " talijanskog skladatelja Luce Marenzzija i dvije skladbe hrvatskih autora - "Zahvalnicu" Franje Dugana i "V megli" Igora Kuljerića.

Gradonačelnik Joha, njegovi zamjenici Martin Šimunić i Vlado Benko te predsjednica Gradskog vijeća Ankica Mamić zahvalili su zboru Carolostadien što na reprezentativan način pronose ime Karlovca i Hrvatske te su obećali da će, koliko god to bude moguće, financijski poduprijeti sve zahtjevnije nastupe toga zbora diljem Europe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnički ravnatelj Carolostadiena Aleksandar Radivojević pojasnio je da je pjevački zbor iz Karlovca, u kategoriji deset mješovitih zborova, osvojio najveći broj glasova stručnog žirija iako su na temelju visoke kvalitete izvedbe zlatnu medalju u istoj kategoriji osvojili i zborovi iz SAD-a i Njemačke.

Hrvatska je u 15-godišnjoj tradiciji natjecanja u zborskom pjevanju u Veroni zemlja s najviše osvojenih medalja i najviše osvojenih zlatnih medalja, rekao je danas u telefonskom razgovoru za Hinu prof. Bojan Pogrmilović iz zagrebačke Glazbene škole "Vatroslav Lisinski" koji je koordinirao nastup hrvatskih zborova u Veroni. Požalio se da je i ove, kao i ranijih godina, hrvatski mediji loše i sporadično popratio tako visok doseg hrvatskog zborskog pjevanja koji je "u samom svjetskom vrhu". Bojan Pogrmilović kaže da je ove godine deset zlatnih medalja iz Verone podijeljeno među zborovima triju zemalja i to - pet iz Amerike, četiri iz Hrvatske i jednog iz Njemačke.

(Hina) xvh yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara