Usprkos gnjevu katoličkih tradicionalista, Papa ide na obilježavanje pola stoljeća reformacije

Usprkos gnjevu katoličkih tradicionalista, Papa ide na obilježavanje pola stoljeća reformacije

Foto: FAH

RISKIRAJUĆI gnjev katoličkih tradicionalista, papa Franjo će sudjelovati na zajedničkoj katoličko-luteranskoj službi u listopadu u Švedskoj kojom će početi obilježavanje 500. godišnjice reformacije, širokog pokreta za promjene u Crkvi pod vodstvom Martina Luthera.

Svečanost će se održati u švedskom gradu Lundu 31. listopada, objavio je Vatikan. U tom je gradu 1947. osnovan Svjetski luteranski savez. Njemački teolog Martin Luther pokrenuo je reformaciju 1517. godine s 95 teza koje je izvjesio na vrata crkve u Wittenbergu, kritzirajući Katoličku Crkvu, među ostalim, za prodaju oprosta za novac.

To je dovelo do nasilne, često i političke podjele diljem Europe i širom kršćanstva, a izazvalo je, među ostalim, Tridesetogodišnji rat, uništenje samostana i spaljivanje brojnih "heretika" s obje strane. Tradicionalisti Franju već optužuju za previše ustupaka luteranima, posebice zbog "zajedničke molitve" koje će obje konfesije održati. Kažu da se u molitvi Luthera, koji je u ono doba bio osuđen kao heretik i ekskomuniciran, previše uzdiže.

Franjo je, međutim, dijalog s drugim religijama pretvorio u jedan od zaštitnih znakova svoga papinstva. On je već posjetio luteransku crkvu u Rimu, kao i rimsku sinagogu. Ove će godine postati i prvi Papa u rimskoj džamiji. Iako su i njegovi prethodnici posjećivali protestantske crkve, tradicionalisti Franji zamjeraju da šalje zbunjujuće signale o međuvjerskim odnosima. Kada je posjetio luteransku ckrvu u Rimu u studenome rekao je da bi katolici i luterani trebali jedni druge zamoliti za oprost "za skandal podjele". Tradicionaliste smeta i već spomenuta zajednička molitva.

Ekumenski potez Pape

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reformacija i Martin Luther se neprestano uzdižu, dok se protureformacija i pape i sveci iz 16. stoljeća preskaču u šutnji", kaže se na tradicionalističkom blogu Rorate Caeli.
Teološki dijalog katolika i luterana počeo je poslije Drugog vatikanskog koncila, ali još im nije dopušteno pričestiti se na misama onih drugih.

Tradicionalistima je draži dijalog s pravoslavcima koji su konzervativniji od luterana i po doktrini bliži Rimu.

"Potiče me čvrsto uvjerenje da je rad na pomirenju luterana i katolika, rad za pravdu, mir i pomirenje u svijetu razdiranom sukobima", kazao je glavni tajnik Svjetskog luteranskog saveza Martin Junge.
Ovim ekumenskim potezom bez presedana Franjo još jednom dokazuje koliko mu je stalo do zbližavanja kršćana, bez obzira na razlike, pola stoljeća od raskola i strašnih vjerskih ratova koji su slijedili, pišu agencije.

Luterani, sa svojih 50 milijuna vjernika, jedna su od najstarijih i najuglednijih protestanstskih crkava.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara