Usprkos smirujućih riječi Ben Bernankea azijske burze i dalje u padu

Usprkos smirujućih riječi Ben Bernankea azijske burze i dalje u padu

IZJAVE Bena Bernankea, predsjednika američkih Federalnih rezervi, su sinoć izazvale blagi porast dionica na u utorak teško pogođenom Wall Streetu, ali ovog jutra se bilježi nastavak pada indeksa na burzama u Aziji.

Bernanke je pred kongresnim odborom izjavio kako je većina indikatora američkog gospodarstva pozitivna, te da bi američko gospodarstvo trebalo nastaviti svoj rast.

Te riječi su imale umirujući učinak na američke investitore, te je na Wall Streetu došlo do blagog porasta vrijednosti vodećih indeksa, odnosno djelomične nadoknade gubitaka izazvanih rekordnim padom u utorak - najvećim nakon napada 11. rujna 2001. godine.

U četvrtak ujutro, pak, te riječi nisu imale tako smirujući učinak na azijska tržišta, uključujući i kinesko gdje je 27. veljače - dan kada je vrijednost Shanghai Composite pala 9 % - već dobio zloslutni nadimak Crni utorak.

Kineske vlasti su, pak, u srijedu intervenirale obznanivši kako neće biti novih poreza niti pojačanja mjera za ilegalnu trgovinu dionica. Glasine o takvim mjerama se smatraju jednim od povoda za pad na šangajskoj burzi koji je izazvao reakciju širom svijeta.

Kineski burzovni indeksi su zahvaljujući tome zabilježili blagi porast u srijedu, koji iznoi 4 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas ujutro, pak, došlo je do novog pada kako na tokijskoj burzi - 1,15 % - te pada na šangajskoj burzi - 1,7 %. Dio analitičara ih tumači posljedicom pada dionice "Toyote" izazvanih dijelom Bernankeovog svjedočenja koje se odnosi na prodaju kuća u SAD.

Pad je djelomično prouzročila zbivanja na tajvanskoj burzi koja je u Crni utorak bila zatvorena zbog blagdana, odnosno činjenice da su tajvanski investitori s kašnjenjem morali reagirati na zbivanja u drugim dijelovima regije.

Dio analitičara izražava bojazan kako je Crni utorak tek početak dugotrajnije "korekcije" vrijednosti cijena dionica na svjetskim burzama. Ona je uzrokovana ne jednim, nego kulminacijom nekoliko uzroka,  pa će morati proći tjedni prije nego što svjetska tržišta počnu bilježiti stabilni rast.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara