Ustavni sud odbacio tužbu svog bivšeg suca Malčića

USTAVNI sud odbacio je tužbu bivšeg suca tog suda Jurice Malčića kojom je pobijao ustavnost postupka izbora suca Ustavnog suda provedenog u Saboru kada je imenovana Nevenka Šernhorst.

Malčićeva tužba odbačena je kao nedopuštena, odnosno preuranjena.

Naime, Malčić je protiv odluke Sabora o izboru suca Ustavnog suda, iz srpnja ove godine, pred Upravnim sudom podnio tužbu za zaštitu ljudskih prava.

Ustavna tužba se, pak, zbog povrede ustavnih prava može podnijeti tek nakon što je iscrpljen dopušteni pravni put za zaštitu prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sukladno tome, Vijeće trojice za odlučivanje o ustavnim tužbama u sastavu Milan Vuković, predsjednik te članovi Ivan Matija i Jasna Omejec, odbacili su Malčićevu ustavnu tužbu kao nedopuštenu jer ju je podnio prerano.

Malčiću je osmogodišnji mandat ustavnog suca istekao u srpnju ove godine, a Sabora je 12. srpnja, nakon javnog prikupljanja kandidatura i javnog razgovora sa sedam prijavljenih kandidata u saborskom Odboru za Ustav i poslovnik, na to mjesto izabrao Nevenku Šernhorst, dotadašnju savjetnicu u Ustavnom sudu.

U drugom krugu tajnog glasovanja o kandidatima u Odboru za Ustav i poslovnik ona je dobila glas više od Malčića, a Sabor ju je na prijedlog Odbora izabrao potrebnom natpolovičnom većinom glasova.

Malčić je u tužbi tvrdio da je postupak izbora suca Ustavnog suda bio neustavan jer je suca izabrao Odbor, a ne Sabor. Smatra da je Sabor trebao birati između više kandidata, a ne samo potvrditi prijedlog Odbora za Ustav i poslovnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara