Ustavni sud odgodio prisilno iseljenje zaštićenog najmoprimca

USTAVNI sud obustavio je danas prisilno iseljenje peteročlane obitelji iz stana u Mošćeničkoj Dragi dok ne odluči o njihov ustavnoj tužbi protiv presude riječkog Županijskog suda kojom im je uskraćeno pravo na zadržavanje statusa zaštićenih najmoprimaca.

Sudac izvjestitelj Milan Vuković upozorio je na značaj te presedanske odluke jer bi se, u slučaju da se na temelju odluke redovnog suda obitelj iz Mošćeničke Drage izbaci iz stana, isto moglo dogoditi i u još tri tisuće sličnih slučajeva.

Pobijanom presudom riječkog Županijskog suda potvrđena je presuda Općinskog suda u Opatiji na temelju koje se peteročlana obitelj mora iseliti iz stana u Mošćeničkoj Dragi i kojom je odbijen njihov zahtjev da vlasnik stana s njima zaključi ugovor o najmu stana sa zaštićenom stanarinom.

Presuda, čiju je ovrhu Ustavni sud odgodio, donesena je na temelju odredbe Zakona o najmu stanova po kojoj najmodavac može otkazati ugovor o zaštićenom najmu ako u stan namjerava useliti on sam ili članovi najuže obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do ožujka 1998. vlasnik stana je mogao otkazati ugovor o najmu stana samo ako je zaštićenom najmoprimcu osigurao drugi sličan useljivi stan. Tu je odredbu Ustavni sud tada ukinuo kao neustavnu.

Zakonodavac u proteklih pet godina nije intervenirao u Zakon o najmu kako bi na ustavan način propisao prava zaštićenih stanara, već su tek nedavno u saborsku proceduru upućene izmjene tog Zakona kojima bi se oni zaštitili od samovolje vlasnika.

Ustavni sud će prije donošenja odluke o ustavnoj tužbi obitelji iz Mošćeničke Drage razmotriti okolnosti i način provedbe ustavnosudskog pravorijeka iz 1998., a do tada će na snazi biti odgoda ovrhe.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara