Ustavni sud potvrdio stegovnu kaznu riječkoj sutkinji

USTAVNI sud potvrdio je stegovnu kaznu sutkinji riječkog Općinskog suda Vedrani Barbalić Biasiol kojom je zbog neurednog obnašanja dužnosti novčano kažnjena oduzimanjem trećina plaće kroz šest mjeseci.

Ustavni sud odbio je kao neosnovanu žalbu kažnjene riječke sutkinje protiv odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV), utvrdivši da je stegovni postupak vođen iscrpno, sukladno Zakonu o DSV-u te da je to tijelo dalo jasne i argumentirane razloge za utvrđivanje stegovne odgovornosti sutkinje.

U stegovnom postupku utvrđeno je da je riječka sutkinja u 17 kaznenih predmeta neopravdano neuredno obnašala dužnost ili ju uopće nije obnašala. Naime, pojedine radnje izvršavala je u neprimjereno dugim vremenskim razdobljima, u velikom broju slučajeva i duljem od dvije godine, tako da je glavnu raspravu sazivala dan prije nastupanja zastare.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud je potvrdio stav DSV-a koji je kao olakšavajuće okolnosti uzeo činjenicu da su sutkinja i riječki Općinski sud preopterećeni predmetima te da su kazneni predmeti na kojima je radila složeniji i teži.

Ustavni suci su ocijenili i da je najteža novčana kazna, uskrata trećine plaće kroz šest mjeseci, primjerena težini stegovnog djela koje je počinila sutkinja.

Odluka Ustavnog suda objavljena je u Narodnim novinama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara