Ustavni sud stao na stranu dužnika: Banke bi mogle ostati bez 9 milijardi kuna

Ustavni sud stao na stranu dužnika: Banke bi mogle ostati bez 9 milijardi kuna

Foto: Shutterstock

OBJAVLJENA je odluka Ustavnog suda prema kojoj bi banke mogle ostati bez ukupno devet milijardi kuna.

Ustavni sud zauzeo je stav da su banke s vjerovnicima morale ugovoriti fiksnu maržu kao dio kamate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sada je otvorena mogućnost da država i dužnici pokrenu prekršajne postupke protiv banaka, a kazne se procjenjuju na 9 milijardi kuna.

Udruga Franak već je ranije pozivala dužnike da podnesu prekršajne prijave protiv banaka, čime bi svaki dužnik mogao "napuniti" proračun s 80 tisuća kuna.

"Udruga Franak poziva sve dužnike, bez obzira na valutnu klauzulu, s kojima banke nisu ugovorile fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, da podnesu optužni prijedlog protiv banke na prekršajnom sudu i to na temelju članka 26. stavka 1. podstavka 28. Zakona o potrošačkom kreditiranju. Bit će to ujedno domoljubni čin koji će omogućiti da svatko od nas tko je oštećen neugovaranjem marže potencijalno napuni državni proračun s 80.000 kn, čime bi se itekako smanjio državni deficit", stajalo je u pozivu Udruge Franak s kraja svibnja ove godine.

Podnesena prijava DORH-u

Udruga Franak podnijela danas Državnom odvjetništvu, prekršajne prijave protiv 8 najvećih hrvatskih banaka zbog kršenja odredaba Zakona o potrošačkom kreditiranju te je o tome obavijestila javnost na konferenciji za medije koja je održana ispred sjedišta DORH-a.

"Prijavljene su banke koje su bile tužene u kolektivnom sudskom procesu zbog toga što niti jedna od tih banaka nije najkasnije do 1. travnja 2014. ugovorila s potrošačima dužnicima fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata. Radi se o svim vrstama kredita, dakle i EURO, i kunskim i CHF kreditima. Za taj prekršaj nečinjenja, po zakonu je predviđena kazna od 80.000 do 200.000 kn za banku po svakom pojedinačnom prekršaju te od 10.000 do 50.000 kn za članove Uprava banaka koji su to bili na dan 1. travnja 2014.", priopćeno je iz Udruge Franak.

Prema procjenama udruge "Franak" radi se o 100 tisuća kredita s kojima nije ugovoren fiksni dio kamatne stope.

"Uistinu žalosti činjenica da poslovne banke u stranome vlasništvu već dulje od 10 godina manipuliraju kamatnim stopama, a država tome još uvijek nije stala na kraj. Naglašavamo da banke manipuliraju kamatnim stopama u svim kreditima ugovorenim prije 1.1.2010. godine, bez obzira na valutu kredita, dakle u EURO kreditima, u kunskim kreditima i u CHF kreditima. Prema našim procjenama radi se o najmanje 100.000 kredita u kojima nije ugovoren fiksni dio kamatne stope, pa iz toga proizlazi procjena potencijalnih kazni od 8 do 20 milijardi kuna za banke te od 1 do 5 milijardi kuna za odgovorne osobe u bankama, a ukoliko bi se kaznile kompletne uprave, iznos kazni značajno se povećava", navode iz Udruge Franak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara