Ustavnom sudu Srbije predloženo zabranjivanje ultradesničarske organizacije Nacionalni stroj

Ustavnom sudu Srbije predloženo zabranjivanje ultradesničarske organizacije Nacionalni stroj

NAKON prošlotjedne zabrane održavanja javnog skupa srpskih ultradesničara koji su htjele organizirati organizacije "Nacionalni stroj" i "Krv i čast", beogradski B92 danas javlja kako je javni tužitelj Slobodan Radovanović, predložio Ustavnom sudu Srbije da donese odluku o zabrani djelovanja političkoj organizaciji "Nacionalni stroj".

Radovanović je prijedlog uputio na osnovu inicijative srpskog Ministarstva pravosuđa koje se založilo za zabranjivanje "Nacionalnog stroja" zbog izražavanja rasne i nacionalne mržnje.

Glasnogovornik Republičkog tužiteljstva Tomo Zorić rekao je da Ustav Srbije garantira vladavinu prava i prava na ljudsko dostojanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pošto je zaključeno da je Nacionalni stroj, temeljem uvida u statut, program i proglase te organizacije, organizacija koja širi nacionalnu mržnju i netrpeljivost, republički tužitelj smatra da su ispunjeni uvjeti da im se zabrani djelovanje”, rekao je Zorić.

Još 2005. godine Skupština Vojvodine od srpske je vlade zatražila da se zabrani djelovanje neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih skupina. Vojvođanska skupština je pri tom mislila na "Nacionalni stroj" i "Krv i čast", "Rasonaliste", skinheadse i klerofašističku udrugu "Obraz".

R.I. 
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara