Ususret 80. obljetnici Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809."

Proslavu Tripunjdana i osamdesetu obljetnicu Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809." zagrebački će Bokelji obilježiti nizom kulturnih i društvenih zbivanja pod pokroviteljstvom zagrebačke gradonačelnice.

Kako je danas izvijestila bratovština, 3. veljače u crkvi sv. Marije na Dolcu služit će se misa u čast sv. Tripuna, a nazočni će biti zagrebački Bokelji odjeveni u svečane odore i nošnje.

U subotu, 12. veljače, u hotelu "Sheraton" bit će održana tradicionalna "Bokeljska večer" uz izvedbu starog kola Bokeljske mornarice. Nastupit će klapa "Jadran" iz Tivta, Đani Stipaničev i trio "Eterović", a bit će organizirane lutrija i tombola.

Bokelji diljem svijeta svake godine 3. veljače slave Tripunjdan, dan zaštitnika grada Kotora - sv. Tripuna, čije su moći mornari donijeli u Kotor u devetom stoljeću, 13. siječnja 809.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po predanju, to su i prvi začeci najstarije pomorske udruge u nas, koja je kao Kotorska, pa zatim Bokeljska mornarica - osnovana kao socijalna, kulturna i vojna udruga mornara katolika - znatno pridonijela razvoju pomorstva i kulturnom bogatstvu Boke kotorske.

Promičući navade svojih predaka, Bokelji su se u Zagrebu organizirano okupljali o Tripunjdanu još 1924., a zatim su osnovali i podružnicu "Bokeljske mornarice" (sada samostalnu bratovštinu) memorijalnog karaktera i tako dali svojoj metropoli i Hrvatskoj znatan broj značajnih ljudi u kulturi, znanosti, medicini, tehnici i javnom životu.

(Hina) pp/xsdju ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara