UTEMELJEN SAVEZ DRUŠTAVA ´JOSIP BROZ TITO´

Savez društava ´Josip Broz Tito´, nestranačka udruga kojoj je svrha očuvati poštovanje prema Titu i njegovu djelu, utemeljen je danas u Zagrebu, a za predsjednika je izabran Tomislav Badovinac.

Savez društava ´Josip Broz Tito´ dobrovoljna je, neprofitna i nestranačka udruga kojoj je svrha očuvati poštovanje prema Titovu djelu i njegova povijesna valorizacija, manifestirati antifašizam, te aktivno djelovati na razvoju demokracije, humanizma, nacionalne, vjerske i političke snošljivosti i socijalne pravde, rečeno je na osnivačkoj skupštini.

Govoreći o iračkoj krizi, Badovinac je istaknuo kako se Savez ´protivi nasrtajima na Irak´ jer je vrlo malo podataka o tome da ta zemlja ima oružje za masovno uništenje.

Pozvao je na bojkot svih onih koji oružjem i silom nastoje drugima nametati svoje ideje, ističući da se i Tito suprotstavljao imperijalizmu i staljinizmu.

Savez društava, prema prihvaćenom programu, promicat će ravnopravnost naroda i narodnosti, pridonositi rješavanju društveno-ekonomskih problema, zauzimat će se za političku i gospodarsku decentralizaciju i veće sudjelovanje građana u donošenju javnih odluka, te za razvoj lokalne samouprave i suradnju u sklopu Pakta o stabilnosti. Savez će, među ostalim, predložiti da se osnuje carinska unija s BiH.

Jedan od sudionika osnivačke skupštine - ekonomist Guste Santini rekao je da Hrvatska gubi subjektivitet na svim poljima, te da se Savez treba javno očitovati o takvim kretanjima u društvu. Misli da bi više od 70 posto hrvatskih građana bilo za povratak samoupravljanja.

Među glavnim zadaćama Saveza društava ´Josip Broz Tito´ istaknut je rad na organizaciji mladeži, te očuvanje tekovina antifašizma i dostignuća NOB-a. Savez zato namjerava organizirati Dan radosti u povodu nekadašnjega Dana mladosti, koji se u SFRJ proslavljao 25. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara