Utvrdivši nominaciju Kerry već napada Busha

Utvrdivši nominaciju Kerry već napada Busha
SENATOR John Kerry osigurao je u utorak nominaciju demokratske stranke za američkog predsjednika i u pobjedničkom govoru već se okrenuo protiv politike svog protivnika predsjednika Georgea W. Busha.

"Večeras, poruka diljem ove zemlje ne bi mogla biti jasnija: U Ameriku dolazi promjena", rekao je Kerry svojim pristalicama u Washingtonu.

Kerry, senator iz Massachusettsa u već četiri mandata i odlikovani veteran Vijetnamskog rata, pobijedio je u 24 od 27 američkih saveznih država u kojima su do sada održani izbori za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Svoj govor iskoristio je da napadne Busha kao predsjednika koji radi u korist bogatih i privilegiranih Amerikanaca, koji je okrenuo saveznike protiv SAD-a i podijelio Amerikance doma.

"Spremite se. Novi dan je na vidiku", kazao je on već se usmjeravajući predsjedničkim izborima u studenom ove godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podcrtavajući njegov novostečeni status kandidata izboren na izborima u "Super utorak" predsjednik Bush je nazvao Kerryja i čestitao mu na pobjedi i rekao mu kako "se veseli žestokoj borbi".

Nakon prvih znakova da je Kerry pobijedio u većini od deset država u kojima su izbori održani u "Super utorak" dosadašnji glavni protivnik John Edwards, senator iz Sjeverne Caroline, je prema najavama američkih medija odlučio odustati od daljnje utrke čime je Kerry praktički osigurao nominaciju demokratske stranke.

Kerry je u utorak od natjecanja u 10 saveznih država osvojio njih šest, u New Yorku, Ohiou, Marylandu, Connectitutu, Rhode Islandu i Massachusettsu, a favorit je i u Kaliforniji i Minnesoti gdje se birališta zatvaraju kasnije. U Georgiji tijesno vodi Edwards ispred Kerryja, a Vermont je otišao svojem bivšem guverneru Howardu Deanu koji je odustao od utrke prošloga mjeseca.

Kerry je osvojio demokratske birače uglavnom zato što misle da je iskusni 60-godišnji senator sposoban pobijediti Busha na izborima u studenom ove godine. Drugo važno pitanje koje ih zaokuplja je gospodarstvo, a od Kerryja očekuju da bi, ukoliko pobijedi, mogao potaknuti stvaranje novih radnih mjesta kojih je tijekom Bushova predsjedništva izgubljeno preko 2 milijuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara