Uzbuna u splitskoj bolnici: Liječnici spašavali HIV pozitivnu pacijenticu bez zaštite

ČETRDESETDVOGODIŠNJA pacijentica dovezena je u bolnicu na Firulama u subotu poslijepodne, nakon što je pokušala samoubojstvo skokom s nadvožnjaka.

Dežurni liječnici na Hitnom prijamu u KB Split, uspjeli su zaustaviti obilno krvarenje, ali anesteziologinja koja je pacjenticu reanimirala, dr. Zdenka Čorkalo, u žurbi nije stavila propisanu zaštitnu opremu. Nakon što su iz liječničke dokumentacije doznali kako je pacjentica zaražena HIV virusom, u bolnici je zavladala panika, te poziv infektolozima, objavila je Slobodna Dalmacija.

Na sreću, gotovo je nemoguće da u ovom slučaju dođe do inficiranja HIV-om.

"Liječnica nije imala ni jednu ranu, ni posjeklinu na rukama, pa joj je savjetovano samo da opere ruke sapunom, što je u ovom slučaju dovoljno", objašnjava dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Pacjentica, koja je prilikom pada zadobila prijelome natkoljenice i sinusne kosti glave, zadržana je na Jedinici za intenzivnu njegu kirurške bolnice gdje čeka operaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novinari doznaju kako je riječ o ovisnici koja je samoubojstvo pokušala više puta, a za svoju zarazu saznala je prilikom anonimnog testiranja. Budući da je riječ je promiskuitetnoj osobi, razloga za paniku u Splitu još je više.

Posljednji put su se pojmovi "promiskuitet" i "HIV pozitivan" povezali u slučaju splitskog ugostitelja Denisa Draguna, koji je svjesno prekinuo antivirusnu terapiju i namjerno zarazio tri ženske osobe ovim smrtonosnim virusom. Dragun je preminuo u ožujku 2006.

U Hrvatskoj je od 1985. godine do danas registrirano 608 osoba s HIV-om, od kojih je njih 258 i oboljelo od AIDS-a. U istom razdoblju 137 zaraženih je i umrlo.
Interesantna je činjenica da su intravenski ovisnici tek na četvrtom mjestu među najugroženijim skupinama, a najviše je zaraženih među promiskuitetnim heteroseksualcima.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara