UZROK PODIZANJU ANDA MOŽDA JE KLIMATSKI

Sprega srazmjerno oštre klime i ledenjačke vode možda je sudjelovala u nastanku veličanstvenog gorja Ande koje se uzdiže četiri tisuće metara iznad mora, kaže se u istraživanju britanskog časopisa Nature. L

Ande uvelike premašuju većinu masiva vulkanskog podrijetla. Ande koje su na spoju dviju tektonskih ploča, uzdigle su se kada je jedna od ploča kliznula pod drugu. Tako su nastale i mnoge druge planine, pa zato taj fenomen nije dovoljan da protumači nastanak Anda, drže Simon Lamb i Paul Davis, istraživači sa sveučilišta u Oxfordu (Velika Britanija).

I klimatske su pojave mogle u tome "imati svoje prste", misle istraživači. Prema njihovu mišljenju, možda su zapadnu obalu Južne Amerike prije pedeset milijuna godina zapljuskivale iznimno hladne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To znači da je bilo manje isparavanja, dakle i manje kiše, zbog čega se manja količina zemlje i ilovače otapala i dospijevala do ploče pod morem. Nedostatak taloga uzrokovao je jače trenje tih ploča, što je pridonijelo podizanju Anda, misle autori studije objavljene u Natureu.

Britanski znanstvenici podsjećaju da se uzročno-posljedična veza između planinskog masiva i klime zasad promatrala u obrnutom pravcu, naime da je znatnije uzdizanje površine tla moglo dovesti do klimatskih promjena.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara