V. Britanija: Testira se novi detektor smanjene sposobnosti vozača

BRITANSKA policija počela je ispitivati novi detektor koji u kratkome roku može odrediti je li vozač pod utjecajem droga, alkohola ili pretjeranog umora.

Svrha detektora je da na brzinu odredi je li vozač u stanju voziti i to tako da procjenjuje vozačevo ponašanje, a ne testira razinu substanci u organizmu. Novi detektor prvi puta se u svijetu testira u Velikoj Britaniji, piše New Scientist.

"Detektor smanjene sposobnosti" još je u ranoj fazi razvoja, ali Znanstveni odjel policije u Herfordshireu proučava dobivene rezultate kako bi odredili ima li smisla nastaviti s razvojem tog projekta. Bude li odgovor pozitivan, proći će još najmanje dvije godine prije nego što detektor bude spreman za rad.

"Prvi rezultati su obećavajući", kazala je Julia Boyle s britanskog sveučilišta Surrey, koja vodi istraživanje. Rezultati prvog istraživanja javnosti bili su predstavljeni prošloga tjedna na konferenciji sveučilišta Cranfield.

Detektor za deset minuta procjenjuje je li vozač u stanju voziti.

Prvo istraživanje provedeno je ovoga ljeta a u njemu je sudjelovalo 170 dobrovoljaca. Rezultati su pokazali velike razlike između onih koji su tvrdili da nisu uzeli droge i onih koji su priznali da su pod utjecajem droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni je cilj detektora, objašnjava Boyle, otkriti vozače koji nisu u stanju voziti jer su pod utjecajem droga. To je, naime, sve veći problem u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je za 18 posto prometnih nesreća 2002. godine "krivac" bila droga.

Prototip detektora obavlja dva testiranja kojima je cilj procjena triju ključnih sposobnosti vožnje: motorike, sposobnosti reagiranja u neočekivanim situacijama i razine koncentracije.

Ti su testovi izabrani iz šireg niza testova koje su razvili stručnjaci sveučilišta u Surreyu a kojima je cilj procjena djelovanja droge i nedostatka sna na sposobnost vozača da sigurno voze.

(Hina) nab dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara