V. Lenac: Uprava radnicima u štrajku ponudila nagodbu

ŠTRAJKAŠKI odbor brodogradilišta Viktora Lenca postigao je s Upravom dogovor da se do utorka, 12. kolovoza radnicima isplati 3.000 kn, a još 3.000 kn dva tjedna kasnije, izvijestio je danas radnike na početku štrajkaškog skupa predsjednik Štrajakaškog odbora i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Damir Bačinović.

Kazao je da je "vlasnik konačno shvatio da radnici neće raditi bez plaća i želi uplatiti dio novca za plaće" te da bi, ako se dogovor ostvari, 15. rujna prispjele redovite plaće i ostatak neisplaćenih plaća. Na negodovanja nekolicine od oko 300 okupljenih radnika Bačinović je rekao "ili to ili ići do kraja" te radnicima sugerirao da prihvate ponudu.

Oko 1200 radnika Viktora Lenca nisu primili gotovo 2,5 plaće, pa su 1. kolovoza stupili u štrajk. Osim isplate plaća traže uspostavu krizne Uprave te da, ako se na iznađe drukčije rješenje, vlasništvo nad brodogradilištem preuzme država.

Nazočnima se obratio zamjenik direktora Ognjen Antunac. Pojasnio je da je većinski vlasnik Giancarlo Zacchello pristao preko sindikata isplatiti dio plaća, ali pod uvjetom da Vlada "pusti" već odobrena jamstva za ugovorene poslove. "Ako do kraja tjedna ne prispije obećani novac Zacchella i Vlada ne osigura jamstva, brodogradilište će morati u stečaj", rekao je Antunac.

Dodao je da "štrajk vodi u stečaj" te da "ako danas radnici ne počnu raditi neće biti moguće završiti započete poslove."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SMH Ivo Marjanović je rekao da prijedlog Uprave treba prihvatiti te da bi štrajk do 12. kolovoza trebalo "staviti u mirovanje". Ako do tada novac ne bude isplaćen štrajk treba nastaviti, rekao je Marjanović dodavši da će se "teško bilo što postići ako se tada, uz potporu cijeloga grada, ne okupi svih oko 1200 radnika."

Postignuti dogovor podupro je i predsjednik SSSH Davor Jurić. Rekao je da "mora biti jasno da živimo u kapitalizmu", da "novac nitko ne mora dati" i da "bez rada neće biti ni dogovorenih 6.000 kn" te da se o dogovoru "treba izjasniti i tiha većina koju je Uprava poslala na godišnji odmor." Istaknuo je da "stečaj znači likvidaciju brodogradilišta" te da "Vlada ne može postati vlasnik poduzeća."

Manji dio radnika negodovajući je tijekom skupa dobacivao da su "plaće već zarađene", da "većina radnika novac neće dobiti jer su im računi u minusu i blokirani", te da će im "banke uzeti i taj novac". Čulo se da u "brodogradilište treba pozvati financijsku kontrolu da se vidi gdje su nestali novci" te da su "sindikati u dogovoru s Upravom."

Na kraju skupa jedan od radnika obratio se Bačinoviću kazavši da je on "cijelo vrijeme uz visoka primanja radio za Vrhovnika" te da su "sindikalne akcije zakašnjele. Bačinović je na to rekao da je ogorčenje radnika razumljivo te dodao da je riječ o radniku koji nije član sindikata i koji je prije dvije godine imao uvjete za mirovinu te da je sve to mogao reći i prije.

Štrajkaški odbor nakon skupa će obaviti dodatne razgovore s radnicima i donijeti odluku hoće li prihvatiti ponudu Uprave. O odluci će Bačinović u podne izvijestiti novinare.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara