V. Pusić: Nacionalnim manjinama dvostruki glas

PREDSJEDNICA Hrvatske narodne stranke liberalnih demokrata (HNS) Vesna Pusić kazala je večeras u Poreču da bi pripadnici nacionalnih manjina trebali imati dvostruko pravo glasa, ustvrdivši kako im postojeći zakon oduzima legitimno pravo da se politički očituju kao manjine.

Na stranačkoj tribini pod nazivom "Funkcioniranje vijeća nacionalnih manjina u lokalnoj i regionalnoj samoupravi" predsjednica HNS-a istaknula je gledište stranke da je "položaj nacionalnih manjina mjera zdravlja i demokratičnosti društva".

"Ako funkcioniraju institucije i pravna država, potencijalna ugroženost nekih nacionalnih manjina, koja je u Hrvatskoj nastala zbog političke povijesti, s vremenom nestaje", izjavila je Pusić.

Na tribini je sudjelovao i predsjednik SDAH i zastupnik bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru Šemso Tanković, a iako su bili najavljeni, u radu večerašnje tribine nisu sudjelovali predstavnici srpske i talijanske nacionalne manjine, saborski zastupnici Milorad Pupovac i Furio Radin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanković je istaknuo kako bi "volio kada ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina ne bi ni postojao, nego kada bi normama društvenog političkog života to pitanje tretirali kao i svako drugo".

Najavio je suradnju pripadnika bošnjačke nacionalne manjine s demokratskim strankama na lokalnoj razini kako bi Bošnjaci, kako je rekao, sami ispravili nepravdu koju im je nanijela državna uprave, jer u popisu stanovništva od 1991. do 2001. upola smanjen broj Bošnjaka. Time je, kazao je Tanković, umanjena i mogućnost zastupljenosti bošnjačke manjine u izvršnim tijelima na lokalnoj razini.

(Hina) xdspo ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara