Vaclav Klaus novi češki predsjednik

Vaclav Klaus novi češki predsjednik
ČEŠKI parlamentarci izabrali su u petak bivšeg desničarskog premijera i euroskeptika Vaclava Klausa za novoga predsjednika i nasljednika Vaclava Havela kojemu je nekad bio najljući protivnik.

Taj 61-godišnji profesor ekonomije dobio je petogodišnji mandat zahvaljujući neslozi vladajućih socijaldemokrata koji su utemeljitelju oporbenih Građanskih demokrata dali dovoljan broj glasova da pobijedi vladina kandidata filozofa Jana Sokola.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je Klaus dobio 142 glasa, što mu je bilo dovoljno da za dlaku pobijedi jer u donjem domu parlamenta ima 200 zasutpnika, a u Senatu još 81.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samo jedan zastupnik nije glasovao, priopćilo je povjerenstvo.

Klausova iznenadna pobjeda udarac je predsjedniku socijaldemokrata i premijeru Vladimiru Špidli kojega zbog neuspjeha u osiguravanju dovoljnoga broja glasova za svoga kandidata u ožujku čeka nova borba za ponovni izbor na stranačkom kongresu.

Klaus, koji je od 1989. do 1992. bio čehoslovački ministar financija, a od 1992. do 1997. i češki premijer, neće imati važnu ulogu u politici, a vjeruje se da ni u Bruxellesu, jer Češka se sprema za ulazak u Europsku uniju 2004., neće naći puno prijatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara