VAJGL: CIJELI PIRANSKI ZALJEV JE SLOVENSKI

Cijeli je Piranski zaljev slovenski, izjavio je u četvrtak slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u emisiji komercijalne slovenske televizijske postaje POPTV tijekom predizbornog duela s bivšim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom.

Slovenski parlamentarni izbori održat će se 3. listopada i na njima Vajgl nastupa na listi liberalnih demokrata (LDS) aktualnog premijera Antona Ropa, dok je Dimitrij Rupel istaknut na listi Demokrata (SDS) Janeza Janše, vodeće oporbene stranke.

Voditelj predizborne emisije posvećene vanjskoj politici postavljao je Vajglu i Rupelu "paralelna" pitanja, a jedno od istaknutih bili su i odnosi s Hrvatskom. Na pitanje o subotnjem odlasku s premijerom Ropom među slovenske ribare u Piranu s kojima su na polovici Savudrijske vale "lovili morske pse", Vajgl je rekao da je to bio izraz solidarnosti sa slovenskim ribarima.

"Željeli smo tako pokazati da je to more naše i da naša država stoji iza ribara, te pokazati solidarnost", rekao je Vajgl. Na pitanje što piranskim ribarima može poručiti, do koje pozicije u Savudrijskoj vali smiju loviti, a da im ne priđe hrvatska policija, Vajgl je najprije rekao da je to pitanje kojim se na njega želi prebaciti odgovornost za ono što se sada događa u zaljevu, ali je onda rezolutno dodao: "Cijeli je Piranski zaljev slovenski. Naši ribari imaju pravo loviti u cijelom Piranskom zaljevu i naša država stoji iza njih".

Rupel je ocijenio da je potez premijera Ropa koji se u Savudrijskoj vali prikazao s više ministara u vladi i članova svoje stranke koji nastupaju na skorašnjim izborima, bio nepromišljen.

Rupel i Vajgl složili su se oko toga da Slovenija treba uvjetovati podršku hrvatskom članstvu u Europskoj uniji rješenjem bilateralnih pitanja, ali uz izbjegavanje izraza "uvjetovanje" i s različitim diplomatskim nijansama.

Na pitanje kako gledaju na prijedlog da se s Hrvatskom u vezi s granicom pristupi međunarodnoj arbitraži, Vajgl je rekao da za to još nije vrijeme i da se stvari mogu riješiti diplomatski i bilateralno, odnosno u okviru pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, pri čemu će Hrvatska morati "uvažiti europske standarde".

I Rupel je međutim preporučio da se s Hrvatskom u okviru njenih pregovora o članstvu upotrijebio taktika "25 ključeva", odnosno činjenica da će i Slovenija formalno biti jedna od 25 zemalja EU-a koje su uključene u proces pregovora Bruxellesa i Zagreba o punopravnom članstvu.

(Hina) xfl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara