VAJPAYEE NASTAVLJA SVOJ BORAVAK U KINI

Indijski premijer Atal Behari Vajpayee otputovao je u srijedu iz Pekinga za Laoyang (središnji dio Kine) i Shangai nakon potpisivanja sporazuma s kineskim čelnicima o ponovnom otvaranju trgovačkog puta preko Sikkima.

Kako piše indijski tisak, ta gesta Pekinga "nalikuje na priznanje suverenosti" Indije nad tom himalajskom državom koju je New Delhi anektirao 1975. godine. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Kong Quan je izjavio u utorak kako "to pitanje ne može biti riješeno tek tako".

U zajedničkoj izjavi Indija je sa svoje strane eksplicitno priznala kineski suverenitet nad Tibetom. No, indijski je ministar vanjskih poslova Yashwat Sinha kazao da njegova država, koja je pružila utočište tibetanskoj vladi u egzilu u Dharamsali, smatra "njegovu svetost Dalaj lamu vjerskim vođom". "Nema promjene našeg stajališta o tome", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je dugo imala loše odnose s Indijom. Dvije su zemlje ušle u rat 1962. godine zbog teritorijalnog spora. Peking traži dio Arunachal Pradesha, dok New Delhi traži dio Kašmira koji je pod okupacijom Kine.

(Hina) bis rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara