Valentin Inzko: Nije vrijeme za teritorijalne promjene u BiH

Tekst: Z.J.
Foto: OHR

VALENTIN Inzko, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je izjavio da smatra da još nije došlo vrijeme za teritorijalne promjene ili slična sređivanja u Bosni i Hercegovini. Inzko je dodao da smatra da će se u budućnosti najvjerojatnije mnogo toga moći riješiti, "ali trenutno vrijeme nije sazrelo za to".

Također, visoki predstavnik je poručio kako smatra da Hrvati u Bosni imaju puno razloga za osjećati se kao entitet, te da djeluju kao entitet, pogotovo s aspekta jezika, kulture i običaja.

Traženje izlaza za BiH

Pred najavljeni skup u Butmiru, Inzko je najavio da će biti riječi o nesređenoj situaciji u Mostaru što znači da u sljedećih deset dana neće biti rada na toj problematici.

Konferenciju u Butmiru koju će predvoditi SAD i EU 9. listopada će pohoditi osam političkih lidera iz BiH, a cilj konferencije je iznalaženje Bosne iz trenutne situacije.

Poziv za ovaj sastanak upućen je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, liderima Demokratske stranke Draganu Čaviću i PDP-a Mladenu Ivaniću, lideru Stranke za BiH Harisu Silajdžiću, SDA Sulejmanu Tihiću, SDP BiH Zlatku Lagumdžiji, lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću i lideru HDZ-a 1990 Boži Ljubiću.

Nema novog Daytonskog sporazuma

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić je, ususret butmirske konferencije, naglasila da "SAD ne želi novi daytonski sporazum." Trišić je ovime odgovorila na spekulacije koje postoje u bosanskohercegovačkoj javnosti da je već spreman paket promjena koje će domaći čelnici morati prihvatiti".

Ona je navela da će na dnevnom redu konferencije biti tri teme - zatvaranje ureda visokog predstavnika u BiH, podnošenje kandidature za članstvo u EU i poziv BiH da postane članica NATO-a.

Predstavnici SAD-a i EU će liderima iz BiH sugerirati što je od uvjeta potrebno ispuniti da bi se ova tri cilja ostvarila tijekom sljedeće godine, prenose Večernje novosti.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara