Varaždin: Policajci se ne smatraju krivima za iznudu iskaza

NA OPĆINSKOM sudu u Varaždinu danas je počelo suđenje policajcima Mladenu Šinku i Goranu Hudoletnjaku, od kojih je prvi optužen za iznudu iskaza i nanošenje teških tjelesnih ozljeda 20-godišnjem Miljenku Hipu, a drugi za iznudu iskaza.

U optužnom se prijedlogu navodi da je policajac Mladen Šinko 14. srpnja ove godine od 17, 20 do 22, 30 sati u Policijskoj postaji u Varaždinu u tijeku obavijesnog razgovora tukao Miljenka Hipa radi iznude priznanja, a Hudoletnjak ga je nekoliko puta pljusnuo kako bi ishodio priznanje.

Optuženi policajci izjavili su da se ne smatraju krivima za počinjenje djela i za sada su se odlučili braniti šutnjom.

Na raspravi je preslušan Miljenko Hip, koji je izjavio da su taj dan oko 16, 30 sati k njima došli policajci s pozivom na obavijesni razgovor u vezi s krađom. U Policijsku postaju odvezao ga je otac, a ondje ga je neka žena, kojoj nije rečeno ime, ispitivala o krađi u cvjećarnici u Marčanu. Rekao je da o tome ništa ne zna te da je te noći bio u diskoteci.

Oštećeni Hip navodi kako je tada u prostoriju ušao policajac u odori, a žena je nakon nekog vremena izišla. Policajac mu je tada kazao da ustane i snažno ga udario u trbuh. Hip je od siline udarca pao na pod, a policajac mu je nogom stao na vrat, a drugom ga udarao u trbuh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon toga, kako je dodao, opet je morao sjesti, a u sobu je opet ušla žena, koja ga je pitala želi li sada dati izjavu. Hip ističe kako je tada odlučio reći sve što ga budu pitali samo da ga puste kući.

Policajac u odori napustio je sobu, ali je došao drugi u civilu, koji je također slušao ispitivanje.

Po Hipovu iskazu taj ga je policajac u jednom trenutku počeo šamarati, jer je, kako drži, rekao nešto što im nije odgovaralo, te da je zato ispričao onako kako mu je ta žena, koja je i vidjela da ga policajac šamara, i govorila.

U Policijskoj postaji je provedeno i sučeljenje Hipa s ostalom dvojicom osumnjičenika za krađu u cvjećarnici, a Hip je ponovio da nema veze s tom krađom i da je sve to izmislio, jer su ga policajci tukli.

Kad je došao kući, roditelji su ga odvezli na Hitnu pomoć, a liječnici su ga pregledali i poslali kući. Idući dan navečer bolove više nije mogao izdržati, zaprimljen je u bolnicu i operiran zbog unutarnjeg krvarenja.

Suđenje se nastavlja krajem mjeseca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara