Varaždin: Svečano otvorena Glazbena škola

VARAŽDINSKA Glazbena škola, koju pohađa 472 učenika, djeluje u obnovljenu prostoru palače Erdoedy od početka ove godine, a svečano ju je danas otvorio ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar.

Ravnatelj Glazbene škole prof. Moreno Vinceković podsjetio je da je Glazbena škola u Varaždinu utemeljena 1828., kad je 45 učenika i četiri nastavnika radilo u zgradi Isusovačkog kolegija. Mnogi su učenici te škole postali poznata glazbena imena u Hrvatskoj i inozemstvu. Škola je preseljena 1985. u nikad dovršenu zgradu multikulturalnog centra, u kojoj su radni uvjeti bili loši jer je zvučna izolacija bila slaba, a nije bilo ni koncertne dvorane.

Zauzimanjem operne primadone Ruže Pospiš-Baldani, bivše učenice Glazbene škole i grada Varaždina, 1995. palaču Erdoedy, kojom se do tada služila vojska, Vlada je ustupila Glazbenoj školi.

Ministar Strugar je podsjetio kako su u obnovu palače započetu 1998. Varaždinska županija i uglavnom resorno ministarstvo uložili više od 12,7 milijuna kuna. Najprije je uređen noviji dio palače, srušena dotrajala dvorišna zgrada i izgrađena nova na 800 četvornih metara, a zatim je obnovljen i ostali dio zgrade, koja je na kraju i posve opremljena.

Glazbenu školu pohađa 472 djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, ima pet odjela i u njoj djeluju po četiri orkestra i zbora. O kvaliteti nastave, ocijenio je ministar, svjedoče brojne nagrade učenika i njihovi nastupi na hrvatskim i svjetskim glazbenim pozornicama. Škola surađuje sa sličnim školama u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

Gradonačelnik dr. Ivan Čehok u prigodi svečana otvorenja istaknuo je da je preseljenjem u jednu od najljepših varaždinskih palača Glabzena škola napokon dobila primjeren prostor za rad. Župan dr. Zvonimir Sabati je govorio o mogućem osnivanju glazbene akademije u Varaždinu.(Hina) mzag dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara