Varaždin: Vježbovna inspekcija prema odrednicama Daytona

REGIONALNO središte za pomoć u provedbi međunarodnih ugovora o kontroli naoružanja (RACVIAC), u suradnji s Verifikacijskim središtem Ministarstva obrane RH u varaždinskoj vojarni "Ivan V. Drašković", danas je provelo vježbovnu "Inspekciju prijavljene lokacije" prema odrednicama članka IV. Daytonskog mirovnog sporazuma.

Inspekcija je sastavni dio dvotjednog međunarodnog tečaja o kontroli naoružanja, koji od 15. do 26. ožujka u vojarni "Vitez D. Martić" u Rakitju provodi RACVIAC. Tijekom prvog tjedna tečaja sudionici su se upoznavali sa sporazumom, a drugi tjedan pripremaju i provode vježbovnu inspekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Cilj je tečaja priprema časnika i dočasnika oružanih snaga za provedbu članka IV. Daytonskog sporazuma, te postizanje približno istih standarda tumačenja nekih od elemenata među predstavnicima zemalja potpisnica", rekao je na početku varaždinskog dijela tečaja njegov direktor Arestidis Iliopulos, inače bojnik grčke vojske.

Tečaj je okupio 22 polaznika i 10 predavača iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Poljske, Francuske, Španjolske, Slovenije, Njemačke, Belgije, Velike Britanije i OESS-a.

Članak IV. Daytonskog sporazuma naziva se još i Subregionalni sporazum o kontroli naoružanja, a potpisale su ga Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH, Republika Srpska te Srbija i Crna Gora. Sporazum je uspostavio limite u posjedovanju teškog naoružanja u sastavu oružanih snaga zemalja- potpisnica, te je odredio režime provođenja inspekcija kao načine provjere poštivanja preuzetih obveza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara